Dejan Jović: HDZ bi se mogao i raspasti

Vijesti 23. lip 201609:18 > 09:20
N1

Stigao je i dan odluke - ostaje li Velika Britanija u Europskoj uniji ili iz nje izlazi? U 7 sati po lokalnom vremenu otvorila su se birališta. O ovoj je temi u četvrtak u Novom danu Tihomir Ladišić ugostio profesora s Fakulteta političkih znanosti Dejana Jovića. Dotaknuli su se i aktualne političke situacije u Hrvatskoj.

Za mene je centralno pitanje naših izbora subina HDZ-a, rekao je Jović na pitanje o trenutačnim problemima kroz koje prolazi HDZ, koji je ovaj tjedan ‘ostao’ i bez šefa Tomislava Karamarka.

“Malo je vjerojatno hoće li je popraviti, ali je pitanje hoće li ostati ovako značajna stranka, ili će se pojaviti netko drugi. Moguć je, zbog unutarnjih razlika u HDZ-u, i njegov raspad.”

Uoči sjednice Predsjedništva u četvrtak, u HDZ-u se iskristalizirala još jedna opcija: postoji mogućnost da se novi šef HDZ-a ne bira prije parlamentarnih izbora, nego da stranku do izbora vodi Milijan Brkić, ali da druga osoba bude kandidat za mandatara.

“Ako je netko dobar da bude mandatar, kao gospodin Zdravko Marić, pitanje je zašto nije dobar da vodi HDZ”, pita se Jović. “Mislim da će HDZ imati kredibilnog kandidata samo ako ga odabere i za vođu HDZ-a. Inače ćemo imati situaciju kao s Oreškovićem”, zaključio je Jović.

Pogledajte cijeli razgovor:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.