"HDZ se prvo treba izliječiti, a Plenković mu nije poslušan"

Vijesti 24. lip 201608:43 > 09:32
N1

Gošća Novog dana Vesna Pusić u petak se, nakon razgovora o Brexitu, dotaknula i situacije uz hrvatskoj politici.

Na pitanje o tome hoće li ova tema biti prisutna i na izborima koji čekaju Hrvatsku, Pusić kaže da ne vidi da će je netko koristiti kao način da pobijedi na izborima.

“Za sada ne vidim da bi to netko počeo koristiti, i mislim da će uglavnom biti podrška Europskoj uniji. Ona je u Hrvatskoj uvijek bila dvotrećinska. Što se tiče vodstva HDZ-a, smatram da je važno da jedna takva velika stranka ima normalnu situaciju i vodstvo koje nije proustaško, ekstremističko, narodnjačko – nego pristojni desni centar.

To je relevantna politička opcija u svakoj zemlji. E sad, da li se HDZ koji je doveo sve ove ljude koje je doveo u Vladu može transformirati, to nisam sigurna. Potrebno je neko vrijeme da se izliječi od ovoga u čemu se našao, to sve zagađuje situaciju i moraju se iz toga nekako izvući.

S jednim licem kao što je Plenković vjerojatno bi imali bolje šanse, a s druge strane – uvijek su bili jaki na čvrstoj, poslušnoj organizaciji, što Plenković ne može. On nikad nije funkcionirao u HDZ-u, ušao je 2011. i sad je bio u Europskom paramentu. Taj dio ne znam kako bi savladao u roku od 70 dana”, kazala je Pusić o HDZ-u koji mora odabrati novog predsjednika stranke nakon što je Tomislav Karamarko podnio ostavku.

Pusić smatra da kada bi mogli imati civiliziranu, informiranu debatu o stvarnim temama, da bi to unaprijedilo hrvatsku politiku u do sada neviđenom pravcu. “Jako bih pozdravila situaciju u kojoj imati inteligentnu debatu o stvarnim temama, umjesto međusobnom vrijeđanja”, zaključila je razgovor.

Što je Pusić kazala o Brexitu možete pronaći na ovoj poveznici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.