Grmoja: Znali smo da je sjednica, ali nitko nas nije zvao

Vijesti 17. lis 201613:36 > 13:46
N1

Mostov Nikola Grmoja komentirao je nedolazak svojih stranačkih kolega na saborske odbore.

“Ja sam bio jedan od predlagača, nismo dobili nikakav poziv. Naš je član Odbora za zakonodavstvo, Ivan Kovačić, bio, a mi predlagatelji nismo dobili poziv ni porukom ni mailom. To je greška administracije. Naš je član bio, zbog njega nije mogao pasti kvorum”, kazao je Grmoja, dodavši da je Odbor za Ustav pao zbog drugih stranaka, ne zbog Mosta.

“Kako Most može biti odgovoran, ako je naš predlagatelj bio na odboru?”, upitao je Grmoja. Rekao je da se slaže da sve stranke trebaju nagovoriti svoje zastupnike da idu na sastanke saborskih odbora, ali da se ne može Mostu predbacivati nedolazak ili odlazak bilo koga od njih.

Na pitanje novinara kako mostovci nisu znali da se održava sastanak, a novinari jesu, jer su vidjeli na internetskoj stranici Sabora, Grmoja je rekao da su znali da se održava sjednica. “Naš predstavnik je bio, ali mi kao predlagatelji nismo dobili poziv. Bili smo tu, mogli smo doći. Bili smo u Zagrebu”, rekao je Grmoja.

Kritizirao je i dio javnosti, koja Mostu predbacuje što pojedine zakone stavlja u hitnu proceduru. “Stvarno bih volio da se dio javnosti odluči. Kad Most odustane od hitne procedure, onda kažu Most se reterirao, kad stavimo u hitnu proceduru, to je onda problem. Mi smo na to već navikli.

Most ima predsjednika Sabora, ono što smo stavili u proceduru, to će ići. Nitko od oporbe ne spori dobrobiti tog zakona, gdje se prihodi političkih stranaka vežu uz proračunske prihode. Sramotno je da, što se država više zadužuje, stranke imaju više novca. Smanjit će se i postotak, neki u Saboru zbog toga cvile, vade se na to da će se dobiti prostor za korupciju. Stranke su prije dobivale silan novac, ali to nije spriječilo pojavljivanje korupcije”, kazao je Grmoja.

Rekao je i da u proceduru ide i zakon o financiranju lokalne i regionalne samouprave. “To će se donijeti i tu ne vidimo nikakav problem. To je poruka da se jedinice lokalne samouprave trebaju racionalnije ponašati i vidjeti da novac kojim upravljaju nije njihov novac, nego novac građana”, rekao je Grmoja, dodavši da nema političke volje kad se krene s cjelovitim rješenjima, pa očito treba ići malim koracima u cjelovitu reformu javne uprave u Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.