'SDP je spreman za ženu na čelu stranke'

Vijesti 31. lis 201610:42 > 10:46
N1

Ponedjeljak je posljednji rok za predaju potpisa podrške za kandidaturu pred SDP-ove izbore za iduću predsjednicu ili predsjednika stranke. Jedna od prvih koja je izašla s kandidaturom bila je Karolina Leaković, dosadašnja međunarodna tajnica stranke.

“U protekla dva i pol tjedna, koliko se intenzivno po Hrvatskoj susrećem s članovima stranke, uspjela sam prikupiti nešto više od tri tisuće potpisa koje ću danas zadnja predati središnjoj izbornoj komisiji. Na putu sam iz Dalmacije gdje sam bila s članovima u Trogiru i Splitu. U razgovoru i raspravama koje smo vodili vidjela sam entuzijazam, optimizam i potrebu da se SDP pozicionira kao stožerna stranka hrvatske ljevice, parlamentarne ljevice prije svega”, rekla je Leaković za N1.

Uvjerena je da je SDP spreman za ženu na čelu stranke, ali i za druge promjene.

“Mislim da je SDP spreman i za ženu na čelu stranke, ali i za jedan zaokret prema stranci u kojoj će svi članovi biti jednopravniji, mnogo više nego je što to bilo sada. Da će biti stranka socijaldemokratski obojene politike kako bismo u Saboru, sada kao opzicija, a sutra u upravljanju zemlje, stvorili društvo jednakosti. Drago mi je što u utrku kreću i Gordana (Sobol) i Vesna (Škulić). Njima i drugim protukandidatima čestitam na skupljenim potpisama.”

Vladavinu Zorana Milanovića mnogi opisuju riječi autoritativno, no Leaković ne vjeruje da je za to kriv samo karakter bivšeg predsjednika stranke.

“Ne bih rekla da su politike SDP-a i profilacija stranke u zadnjih devet godina određene samo njegovim karakterom. To je i zbog našeg statuta koji je načelo glasanja jedan član – jedan glas i doveo do toga da predsjednik stranke bude najistaknutija figura. Ja se zalažem da se na drugačiji način pozicinioraju i druga tijela, da predsjedništvo i glavni odbor postanu platforme gdje se kreira politika stranke.

Do izbora u SDP-u je 20 dana. Ranko Ostojić rekao je kako će se zalagati za formiranje Vlade u sjeni. Leaković se s tom idejom ne slaže.

“Smatram da Vlada u sjeni nije dio srednjoeuropske političke tradicije i nisam sigurna da bi to bio odgovor na izazov koji postavlja HDZ-ova i Mostova vlada. Moramo pokazati u Saboru da smo kredibilna stranka u pružanju odgovora s ljevice na ovo što nam pružaju Most i HDZ. Od porezne reforme pa do brojnih drugih pitanja. Jako se veselim sučeljavanju s drugim kandidatima. Želim reći da SDP osim identitetske ljevice – temelji se na antifašizmu, borbi za ljudska prava – mora promovirati novu paradigmu i postati stranka koja slijeva pitanja zapošljavanja i gospodarstva. To najviše zanima naše građane”, kazala je Leaković.

Gorljiva je aktivistica za ljudska prava, pogotovo ženska. Poštuju li se u Hrvatskoj ljudska prava?

“Pitanje utjecaja Katoličke crkve, kao najznačajnije vjerske organizacije u Hrvatskoj, itekako je povezano s pitanjem pune rodne ravnopravnosti, pravom odlučivanja i upravljanja žena vlastitim tijelom. Pitanje ugovora s Vatikanom jest političko pitanje koje SDP mora staviti na dnevni red. Ne prihvaćam argumentacije da se prije potpisani ugovori ne mogu staviti na red i da se razgovara o njima. Mislim da se mora i može. Organizcije civilnog društva koje zastupaju retrogradne ideje itekako su aktivne, pogotovo kada je riječ o sužavanju prava pojedinaca. Nas kao progresivne žene i muškarce u društvu mora zabirnuti priča koja je krenula – na korak smo možda i od ozbiljnog zhtjeva da se preispita ustavnost prava na izbor za pobačaj. To je pitanje kojim se odmah moramo ozbiljno pozabaviti”, rekla je Leaković. Vjeruje da nakon izbora u stranci neće doći to podjela.

“Ovo je izuzetno važan trenutak za SDP. Bilo bi jako loše kada bismo iz izbora izašli podjeljeniji nego što smo sada. Ovo nije samo kriza liderstva nego i političkoga smjera. Tko god došao mora predstavljati početak jedne drugačije politike, ne samo kabinetske. SDP mora postati otvorena stranka onima koji i nisu njegovi članovi nego svima koji žele participirati u promjenama u društvu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.