Premijer o Agrokoru: Apeliram na sve da malo smire loptu

Vijesti 15. ožu 201714:36 > 14:38
N1

Premijer Andrej Plenković kratko je u srijedu prilikom dolaska u Sabor komentirao situaciju oko Agrokora, a o kojoj je raspravljano i na tajnim sastancima u Vladi, bez objave za medije i obavijesti za javnost.

“Predstavnici Vlade, ministri i ja osobno, sastajemo se često s brojnim čelnim ljudima iz hrvatskog gospodarstva i međunarodnih kompanija. Nije nužno sve to na internetu niti treba biti. Apeliram na sve da malo smire loptu. To što mi sada govorimo o nekim sastancima prije par tjedana nije razlog za dramu niti uznemirenost. Agrokor je velika kompanija. Za vođenje je prije svega odgovoran vlasnik i uprava”, kazao je premijer koji očekuje da upravljanje bude na razini koju očekuju i zaposlenici i partneri i dobavljači.

Kazao je da je njegov interes kao predsjednika Vlade i interes države da sve što je vezano za Agrokor na bilo koji način nema negativnih reperkusija na hrvatsko gsopodarstvo i financijski sustav.

Što Vlada hoće i može učiniti ako situacija u Agrokoru počne utjecati na kompletni hrvatski sustav?

“Mi pratimo situaciju. Riječ je o privatnoj kompaniji, nemojte to zaboraviti. Učinit ćemo sve da hrvatski sustav bude stabilan. U ovom trenutku očekujem da Uprava Agrokora donosi mudre odluke”, kazao je premijer.

Podsjetimo, N1 je prvi pisao da je u nedjelju 5. ožujka u noćnim satima održan tajni sastanak vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića, šefa financija Ivana Crnjca te najužeg tima Vlade i Sabora u kojem su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov, te ministri Zdravko Marić i Martina Dalić.

U srijedu su se pak na Zagrebačkoj burzi Crobexi spustili gotovo 3 posto, ponajviše pod pritiskom potonuća cijena dionica Agrokorovih izdanja, no gotovo sve dionice kojima se trgovalo bilježe pad cijena.

Od vladajućih se ranije u srijedu oglasio predsjednik Sabora Božo Petrov koji je kazao kako Vlada neće spašavati Ivicu Todorića, ali će braniti sustav.

“Ivici Todoriću su dosadašnji političari dali priliku da izraste na ovoliku razinu. Nitko osim njega nije odgovoran za stanje u Agrokoru, zato očekujemo od njega da povuče racionalne poteze, Vlada HDZ-a i Mosta neće provoditi politiku zadnjih dvadeset godina, država ga neće spašavati, ali će braniti gospodarski sustav i interese Republike Hrvatske”, kazao je Petrov.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.