'HDZ me nije kupio, a na Grmojinu izjavu sam ostao zatečen'

Vijesti 08. svi 201720:39 > 20:39
N1

Gost Pressinga Petra Štefanića bio je nezavisni saborski zastupnik Željko Lacković.

Kako vidite izjavu Zlatka Hasanbegovića o kaljuži u Saboru?

Opasku svatko može dati. Ako je Hasanbegović vidio kaljužu ne znam zašto je ulazio u Sabor. Sastav Sabora je isti kao i prethodni.

Je li vas takav komentar uvrijedio?

Mislim da je to bila poruka za premijera, a ne za njegove kolege zastupnike.

Vi ste svojedobno napisali status na Facebooku u kojem ste napisali da ministar Marić mora otići, a onda ste ga podržali.

Ja sam tijekom rasprave u Saboru rekao čemu se protivim kod lex Agrokora. Rekao sam da ako ne bude sadržavao odredbe o zamrzavanju imovine Ivice Todorića – tada će to biti lex Todorić, a ministar će doći u sukob interesa. Tada sam napisao status. I dalje smatram da su to ključne točke uz pitanje dobavljača.

Kad je bilo glasovanje tada to nije bilo glasovanje o njegovom radu i sukobu interesa nego opstojnosti vlade i Sabora. Rezultat je bio 75:75 i tu se više ne može donositi odluka samo o Mariću nego i o širem kontekstu.

Pleković kaže da se samo o ministru glasalo, to je suprotno od onoga što vi sada tvrdite.

Ako je premijer stao iza ministra i ako bi ministar pao u tom slučaju bi i premijer morao odstupiti. Ne bi se sigurno držao za stolicu kao Petrov.

Zašto vam je toliko stalo da održite Vladu?

Treba netko biti odgovoran u zemlji i treba pitati one koji su za opoziv da li su izbori ono što nam treba. Vjerujem da će turistička sezona biti bolja nego lani, ali prehrambena industrija koja je izložena situaciji s Agrokorom, silni fondovi koji su se pokrenuli… Nitko ozbiljan danas ne može si dozvoliti nove izbore ako prije toga ne pokuša sastaviti vladu s bilo kakvom većinom.

Jeste li si skočili u usta nakon objave statusa?

Ja si ne mogu skočiti u usta nego naštetiti svom rejtingu, a to si smije politčar napraviti ako cilj  nadilazi. Ova šarada i vrijeđanja nije pitanje svih pitanja u Hrvatskoj. Danas će vam svatko ozbiljan reći da nam ne trebaju novi izbori.

Vi ste jednom rekli da ste mišljenje o Mariću promijenili zbog toga što vas je Grmoja napao.

To što je on napravio je primjer sprečavanja drugih na mišljenje. Ne smatram korektnim da recimo kolega zastupnik mene proziva i napada moj integritet. Rekao je da ako neću glasati ovako i onako da će mi uskratiti podršku za župana. Naš dogovor je bio da se ne usitnjavaju glasovi u koprivničko-križevačkoj županiji. Ta potpora je dogovorena ne samo s Mostom nego i Živim zidom. Htjeli smo pokazati kao se suprotstviti velikim strankama.

Je li to što vam je Grmoja rekao razlog za promjenu mišljenja?

Stojim kod svog ranijeg obrazloženja, a isto to što je Grmoja rekao, a to sam čuo na vijestima, ja sam ostao zatečen kad sam vidio. Odakle nekome pravo? Ja nisam iz kvote Mosta!

Nije li legitimno da vas proziva za nedosljednost?

Vi kao nezavisni političar možete biti dosljedan dok ta dosljednost ima teret koji nadilazi dosljednost. Činjenica da će se mi se pogoršati situacija na izborima je nebitna u odnosu na ono što je bilo primarno, a to je sačuvati Hrvatsku od novih izbora.

Vi mislite da Hrvatska o vama ovisi?

Nije o mom glasu nego odlučnosti ljudi na koje je svaljen sav teret. Blokovi su se podijelili. Oni koji su s HDZ-om formirali vladu i dobili 4 ministarska mjesta su imali potrebu mene prozvati koji nemam veze s njima, a ima tu i dublji razlog, a taj je da Most ne priznaje nikakvu nezavisnu personu koja ne dolazi dolje iz njihovog miljea. Ja sam nezavisan. Kao nezavisni zastupnik sam bio na Bandićevoj listi.

Pa kome vi odgovarate?

Ja nisam ni dio kluba zastupnika Milana Bandića. Ali ona činjenica koja je bitna je da Bandić i Plenković nisu od mene tražili da razmišljam njihovom, nego sovjom glavom.

Pa zašto ste vi onda bili zamjena za Bandića?

Pa nemam ni njegov broj mobitela. Listu je sačinjavalo više političkih stanaka kao i ja koji sam nezavisni zastupnik. Ja sam ne mogu dobiti 11 tisuća glasova, a Bandiću je nedostajalo za drugi mandat. Ja ne dugujem Bandiću ništa.

Predstavljam birače iz II. izborne jedinice. Dobio sam 3,5 tisuća glasova. U II. izbornoj jedinici je problem bilo kojem nezavisnom zastupniku skupiti tih 11 tisuća glasova.

Jeste li vi iskoristili Bandića da uđete u Sabor?

Ne znam, to su vaše riječi. Ja s njim imam korektnu suradnju.

Je li vas HDZ kupio?

To nije ni na jedan način točno. Ja sam principijelan čovjek i nemam problem niti materijalne prirode da bi me se moglo kupovati.

Što kažete na potez Sauche?

Treba dozvoliti da oni koji imaju samostalni mandat moraju glasati svojom glavom. Nije umjesno prozivati zastupnike zašto su glasali na neki način. Je li to najbolje nitko ne može znati.

Vi se kandidirate sad za župana Koprivničko-križevačke županije. Ako postanete župan nećete biti zastupnik u Saboru…

Odlazim u jednu poziciju u kojoj je način rada mjerljiv.

Tko će umjesto vas doći u Sabor?

Mislim da je potpisan međukoalicijski sporazum. Ali ja sam najavio da ću do petka dobiti očitovanje  vlade.

Što bi vas u tom odgovoru zadovljilo?

Da se poslovni udjeli Todorića u tvrtkama zamrznu. Nije riječ o tvrtkama koje su u dijelu koncerna Agrokora. Ja smatram da nije uputno raditi bio kakve poslovne procese ako se ne kontroliraju vlasnički procesi jer je moguće da će tvrtke vrijediti ništa, a imaju strateški značaj. I o tome Vlada bi trebala voditi računa. Treba naći pravni okvir. Pravni timovi iz Ministarstva pravosuđa će na tome raditi do petka. Obećao sam svoju stručnu pomoć.

Ako se ne nađe rješenje?

Niz je problema o kojima se nije razmišljalo prilikom donošenja lex Agrokora. Nisu zaštićeni i bit će izloženi dobavljači. Smatram da se i njih trebalo zaštiti.

Od Dalić sam dobio apsolutnu podršku, a kako ćemo to napraviti – vidjet ćemo u naredna dva-tri dana. Zagovornik sam da se poseže za nekim hrabrijim zakonskim rješenjima.

Vi ste bili protiv lex Agrokora?

Nisam taj dan bio u sabornici, ali da sam bio ne bih bio za njega.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.