Trgovinski rat je gotov, no problemi za Vladu tek počinju

Vijesti 11. kol 201717:52 > 17:58
N1

Kriza na granicama je završena, ali se zakompliciralo unutar njih. Dio domaćih poljoprivrednika podržava resornog ministra Tomislava Tolušića i ljute se na premijera Andreja Plenkovića s kojim traže hitan sastanak. Kažu, povlačenjem pravilnika borba s konkurencijom iz uvoza - nije poštena!

Da bi jabuke stigle na tržište, za voćnjak je potrebno brinuti cijele godine, a gotovo jedino što kupca u trgovini zanima jest – cijena. A cijenu proizvodnje podižu i strogi, europski kriteriji tretiranja o kojima se vodi stroga evidencija.

Dio voćarskih i povrćarskih zajednica u Poljoprivrednoj komori požalio se da borba domaćih proizvođača i uvoznika na hrvatskom tržištu nije poštena.

Snažno podržavaju Tolušićev pravilnik koji je predviđao strože i skuplje kontrole voća i povrća pri uvozu jer vizualne kontrole, kažu, nisu dovoljne, a krivcem za povlačenje Pravilnika smatraju njegova šefa i traže hitan sastanak s premijerom Plenkovićem. Istovremeno, Tolušića žestoko proziva Zelena lista. 

Sporni pravilnik je popravljen, objavljen u Narodnim novinama, na snagu stupa već u subotu iako se dogovorom ministara u regiji već primjenjuje.

Problem na granicama Vlada je riješila, ali unutar njih problemi tek počinju pa će Vlada sastanke s poljoprivrednicima dogovarati krajem kolovoza. 

Više pogledajte u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.