"Nitko me nije tjerao, imam apsolutnu podršku Plenkovića"

Vijesti 11. kol 201720:34 > 20:52
Sanjin Strukic/PIXSELL

I dok se još čeka da se oglasi ministar financija Zdravko Marić nakon što je premijer Andrej Plenković najavio odgodu poreza na nekretnine, i to preko medija, baš kao i poništenje odluke o dizanju carinskih cijena, napokon se o odluci koja je izazvala "trgovinski rat" nakon tjedan dana šutnje oglasio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Podsjetimo, Tolušić je popustio pritiscima susjednih zemalja i hrvatskog premijera te je promijenio Pravilnik o inspekcijskom nadzoru voća i povrća koje se uvozi tako da je vratio staru cijenu – 90 umjesto 2.000 kuna.

Tjedan dana, međutim, trajalo je “natezanje”, a od ministra ni traga, niti glasa.

Danas, nakon što je sporni Pravilnik popravljen, objavljen u Narodnim novinama i na snagu stupa već u subotu – iako se dogovorom ministara u regiji već primjenjuje – konačno se oglasio, doduše, u kratkom telefonskom razgovoru za RTL.

Problem na granicama Vlada je riješila, ali unutar njih problemi, čini se, tek počinju – naime, dio domaćih poljoprivrednika podržava Tolušića i ljute se na Plenkovića s kojim traže hitan sastanak jer kako tvrde – povlačenjem Pravilnika borba s konkurencijom iz uvoza nije poštena.

No, za sastanak će morati pričekati barem kraj kolovoza, a istovremeno, Zelena lista protivi se Tolušiću. U međuvremenu brojni stručnjaci upozoravali su da Tolušić, unatoč možda i najboljim namjerama, Pravilnik nije dobro objasnio i iskomunicirao, no nije mu to ni prvi put, a u medijima su se pronijele informacije da je jedva zadržao ministarsko mjesto.

Tolušić, međutim, tvrdi da ga nitko nije natjerao da mijenja Pravilnik i uvjerava da ima apsolutnu Plenkovićevu podršku.

“Naravno da nisam natjeran. Pravilnik je donijelo Ministarstvo poljoprivrede samostalno, kao i 90-ak drugih pravilnika tijekom ove godine. Izazvao je dosta burne reakcije u okolnim zemljama, nismo ih nažalost kontaktirali kad smo ga donosili i tu smo možda napravili grešku, želimo dobre odnose s našim susjedima, ali i zaštitu naših proizvoda, potrošača i proizvođača. Zato smo sada promijenili Pravilnik i ostavili iste cijene i sada ćemo u razgovoru s našim kolegama u sljedećih nekoliko mjeseci naći nekakvu drugačiju varijantu koja će biti zadovoljavajuća za sve, rekao je Tolušiću razgovoru za RTL te poručio da ima “apsolutnu” podršku premijera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.