"Izvorno hrvatsko“ i “Hrvatska kvaliteta“ oznake su koje Hrvatska gospodarska komora dodjeljuje proizvodima koji su zadovoljili zadane kriterije i one doprinose zaštiti hrvatskih proizvođača te brendiranju hrvatskih proizvoda na tržištu.
Međutim, te se oznake dodjeljuju na temelju dostupne dokumentacije, što uvijek ostavlja mogućnost krivotvorenja. Znanstveni dokazi o izvornosti pojedine vrste meda, vina, pršuta, sira i druge hrane, čiji sastav i kvalitetu nužno određuje zemljopisno porijeklo, u Hrvatskoj ne postoje.
Izvorno geografsko podrijetlo može se dokazati jedino izotopnom analizom, a nju bi trebao raditi budući Centar za sigurnost i kvalitetu hrane – svojevrsni “CSI za hranu” – projekt koji pokreće Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu te će se temeljem izotopne analize utvrđivati je li finalni proizvod zaista hrvatski te iz kojeg dijela Hrvatske potječe, piše Večernji list.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.