'Skoro pa držimo palčeve za Schengen'

N1(screenshot)

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izjave o spremnosti za početak postupka Schengenske evaluacije.

“Hrvatska ima važan strateški interes, ulazak u Schengen. Taj cilj je definiran jos u pregovorima. 1. srpnja 2105. je prvi dan kada mozemo aplicirati za ulazak u Schengen, dvije godine od pristupanja. Onda slijedi evaluacija. Rumunjska i Bugarska koje su odavno članice EU, i prošle su tehničku evaluaciju, još nisu sastavnice Schengena. Nisu to samo tehnički uvjeti. To se odnosi i na upravljanje granicama, vize, migracije, zaštita osobnih podataka, pravosudna suradnja”, rekao je Ostojić.

“To je jako važna stvar, naše obećanje građanima, ne prazno obećanje. To znači da se vanjske granice Europske unije, to jest Schengenskog područja pomiču na vanjske granice Hrvatske”, naglasio je Milanović i dodao kako će taj proces trajati mjesecima.

“Hrvatska je mala država, ne predstavlja veliki ni ozbiljni emigracijski faktor za druge članice. Ni za vrijeme rata nismo ugrožavali te države”, objasnio je Milanović i dodao: “Neću reći da držimo palčeve, ali idemo taj posao ozbiljno napraviti do kraja”.

“Bitnija je organizacija, da dokažete na licu mjesta da ste u stanju raditi ono što u našem slučaju sada rade Slovenci i Mađari”, rekao je premijer.

Zaključkom Vlade prihvaćena je Izjava o spremnosti za početak postupka Schengenske evaluacije i ovlašten je ministar Ostojić da Izjavu preda nadležnim tijelima Europske unije radi pokretanja i programiranja schengenskih evaluacija tijekom 2016. godine.