Ivan Anušić: Postoji mogućnost da izbori budu odgođeni

Vijesti 22. lip 202010:57 > 11:01
Ilustracija

Potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić jučer je bio aktivan i kao prvoplasirani kandidat svoje stranke u četvrtoj jedinici i, s obzirom na to da je osječko-baranjski župan, predsjednik lokalnog stožera. Naime, novi slučajevi zaraze zabilježeni su i na prodručju Osječko-baranjske županije.

“Nažalost, doći će do daljnjeg širenja. Evo, mi smo u našoj županiji u petak registrirali dvije pozitivne osobe, a one su nam dale popis 200 ljudi s kojima su bili u kontaktu i mi ih sada testiramo. Dakle, bit će sigurno još pozitivnih. Danas, međutim, znamo o virusu puno više nego prije tri mjeseca, znamo na što i koga najviše moramo paziti i neće biti nikakvog zatvaranja niti karantene”, rekao je Anušić za Novi list.

VEZANE VIJESTI

 On ne misli da će eskalacija virusa bitno promijeniti raspoloženje birača, ali smatra da bi ipak mogla utjecati na ishod izbora.

“Čini mi se da bi odaziv mogao biti manji nego što se činilo. Kome bi to išlo na ruku? Pa vjerojatno jakim, organiziranim strankama, čiji su birači uporniji”, prognozira potpredsjednik HDZ-a.

Ali, hoće li izbori uopće biti 5. srpnja.? Iz Vlade i Stožera zasad stižu uvjeravanja da će se izbori, uz poštovanje propisanih epidemijskih mjera, sigurno održati, ali u vodstvu HDZ-a ipak razmišljaju i o odgodi.

“Postoji čak mogućnost da parlamentarni izbori budu odgođeni. Mislim da je i to opcija. U svakom slučaju, o tome bi se trebao prethodno postići konsenzus u Hrvatskoj, nitko to ne bi na silu otkazao izbore”, rekao je Anušić.

Ne postoji propisana procedura za odgađanje već raspisanih parlamentarnih izbora. Odluku o datumu izbora donio je predsjednik Zoran Milanović, ali on je ne može samo tako opozvati. Vjerojatno bi prije toga, ako bi se situacija s koronavirusom baš jako loše razvijala, Sabor trebao dvotrećinskom većinom proglasiti stanje velike prirodne nepogode. Ili bi možda Ustavni sud bio u poziciji da konstatira da nisu ispunjeni svi uvjeti za održavanje izbora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.