Arbitražni sud nastavlja raditi čim Slovenci nađu novog suca

Vijesti 24. srp 201511:37 > 12:20
N1

Nakon što je slovenski član arbitražnog suda, Jernej Sekolec, dao ostavku, Arbitražni sud u Haagu poručio je kako će nastaviti s djelovanjem, javlja RTV Slovenija.

Naime, Arbitražni sud poslao je priopćenje za javnost u kojem kaže da je upoznat s ostavkom Sekoleca te dodaje da Slovenija sada u roku od 15 dana mora imenovati svog predstavnika, a ako to ne učini u tom roku imenovat će ga predsjednik suda.

Sud namjerava po konstituiranju u novom sastavu nastaviti svoje suđenje u arbitražnom postupku bez odgađanja.

Sloveniju muči zakonska procedura izbora novog suca jer je, kako piše RTV Slovenija po slovenskim zakonima to nemoguće napraviti u 15 dana jer je postupak predug.

Kad će izvanredna sjednica Sabora?

Podsjetimo, hrvatska Vlada zatražit će od predsjednika Sabora Josipa Leke da pozove zastupnike na izvanredno zasjedanje zbog novonastale situacije oko arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Nikakve druge pojedinosti, pa ni kad bi svoj zahtjev mogli poslati na drugu stranu Markova trga, u Banskim dvorima nisu željeli iznositi.

Ivo Josipović, predsjednik stranke Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez u petak je uputio otvoreno pismo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović.

Josipović u pismu poziva Predsjednicu da iskoristi ustavnu ovlast sazivanja izvanredne sjednice Hrvatskog sabora kako bi se nakon što je, kako Josipović naglašava, arbitraža postala politički, moralno i pravno neprihvatljiva, donijele odluke koje bi zaštitile nacionalni interes i bile u prilog afirmaciji međunarodnog prava i međunarodnih institucija.