VIDEO / Kraj agonije izbjeglica na Harmici?

Vijesti 20. ruj 201508:46 > 17:26
Borna Filic/PIXSELL

Broj izbjeglica koje su ušle u Hrvatsku je oko 27.000, a od toga ih je broja otišlo već dvije trećine. No i dalje pristižu nove izbjeglice, a najviše u Tovarnik iz kojega se tijekom dana izbjeglice prevozi prema graničnim prijelazima s Mađarskom koja je u nedjelju postavila čelična vrata na svojoj strani granice kod Baranjskog Petrovog Sela.

TIJEK DOGAĐAJA PRATITE NA N1

20:30 Ukupni broj izbjeglica koji bi mogli ući ovaj vikend u Austriju vjerojatno će do kraja dana u nedjelju biti i dvadeset tisuća, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova. Mjesto Nickelsdorf uz mađarsku granicu primit će vjerojatno tri četvrtine od svih onih koji su ušli u zemlju, rekao je Aleksander Marakovits za dpa.

20:00 Nakon dvodnevnog čekanja na malograničnom prijelazu Harmica sa slovenske strane granice dovezena su dva autobusa koji su po utvrđenom popisu preuzela dio izbjeglica. Očekuje se dolazak i drugih autobusa koji bi trebali preuzeti i ostatak izbjeglica koje čekaju na hrvatskoj strani. 

19:05 U Sloveniju je do nedjelje poslije podne, po procjeni policije, ušlo oko 2.500 izbjeglica koje su većinom popisane, a dio je smješten u prihvatne centre, no većina odlazi prema Austriji, koja je primila stotinjak izbjeglica unatoč najavama da će ih vraćati preko graničnog prijelaza Šentilj. 

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

18: 45 Skupina od stotinu izbjeglica kojoj je bio blokiran ulaz u Austriju uspjela je prijeći njezinu južnu granicu sa Slovenijom protrčavši pokraj austrijskih redarstvenika u Spielfeldu, rekao je jedan policijski djelatnik.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

18:00 Iako su tijekom dana mađarske vlasti pojačale vojnu prisutnost kod graničnog prijelaza Beremend na granici s Hrvatskom kod Petrovog sela, a nakon toga na graničnom prijelazu postavili i čelična vrata, u nedjelju poslijepodne ipak su počele propuštati autobuse s izbjeglicama koji stižu iz Tovarnika, doznaje se u Ravnateljstvu policije.

U policiji ističu kako prelazak izbjeglica preko graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo i njihov prihvat na mađarskoj strani za sada funkcionira normalno.

MUP je priopćio da je tijekom dana iz Tovarnika prema mađarskoj granici otišlo oko 1.600 migranata.

17:25 Kamp kod Opatovca omogućit će privremeni smještaj oko 4.000 migranata koji će u njemu zadržavati najduže 48 sati dok se ne organizira njihovo prebacivanje prema Mađarskoj. ‘Maksimalno će ostajati od 36 do 48 sati, u kampu je organizirano sve – od medicinske skrbi do suhih obroka’, pojasnio je Ostojić.

17:15 Tijekom današnjeg dana iz Tovarnika je prema mađarskoj granici otišlo do sada oko 1600 migranata. Prijevoz osoba do granice organizira se i dalje, dok je u Opatovcu izgradnja privremenog šatorskog naselja u kojem će se smjestiti migranti kako bi se sklonili od kiše i kako bi im se osigurali humaniji uvjeti. U Opatovcu će migranti boraviti najduže 36-48 sati, a od tamo će ih se transportirati prema granici. Do sada je u RH ušlo ukupno nešto manje od 27 tisuća migranata, a u Tovarniku se i dalje očekuje veliki priljev migranata, javlja MUP.

16:55 Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ponovio je u nedjelju da Hrvatska neće biti sabirni centar za izbjeglice EU, a svima koji Hrvatskoj prigovaraju da ne poštuje međunarodne propise poručio da se zapitaju što su sami napravili.

Ustvrdio je da “saveznici gospodina Orbana zajedno djeluju, Vulin iz Srbije, Karamarko u Hrvatskoj i Orban, zajedno”. “To je ista ekipa, iste riječi protiv hrvatske Vlade koriste sva trojica”, tvrdi Ostojić i poručuje kako je proteklih dana u Hrvatskoj bio na djelu “stožer za histeriju” na čelu s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

16: 20 Obiteljski liječnici organizirani u Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) pozvali su u nedjelju sve liječnike, zdravstvene radnike i udruge u Hrvatskoj da se aktivno uključe i da pomognu izbjeglicama iz arapskih zemalja.

15:25 Mađarske vlasti postavile su čelična vrata na svojoj strani graničnog prijelaza s Hrvatskom Baranjsko Petrovo Selo.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

14:50 Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je u subotu u Tovarniku kako je Vlada iskazala potpunu nepripremljenost u svezi migranata koji zadnjih dana u velikom broju ulaze u Hrvatsku na putu prema zapadnoj Europi te poručio kako je Vlada svojom politikom “otvorila granice Balkanu, a zatvorila granice Europskoj uniji’.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

14:40 U Zagrebu je ostalo tek dvadesetak izbjeglica, doznaje se u nedjelju rano poslijepodne od policije. U hotelu Porin u zagrebačkom naselju Dugave i u prihvatnom centru Ježevo, trenutno nema izbjeglica, dok ih je na Zagrebačkom velesajmu ostala tek nekolicina, potvrdila je i glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić.

U tijeku je ukrcaj izbjeglica na autobuse iz Ježeva prema graničnom prijelazu Goričan, a u Zagrebu ih je ostalo tek dvadesetak, izvjestili su iz MUP-a.

14:20 Na graničnom prijelazu Bregana prikupljeno je dovoljno potrepština za izbjeglice koje tamo pokušavaju prijeći u Sloveniju. Višak zaliha, koje su donirali humani građani Hrvatske, sada će se preusmjeriti prema Tovarniku gdje je danas situacija najteža.

14:00 Ministri unutarnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojša Stefanović i Szandor Pinter u nedjelju su, simbolično uklanjajući prvu ogradu, ponovo pustili u promet granični prijelaz Horgoš 1 na srpsko-mađarskoj granici, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

13:30 Vlak s izbjeglicama je u 13 sati  krenuo iz Tovarnika prema Botovu. Vožnja će trajati oko 4 i pol sata. Ovo je sedmi posebni vlak koji prevozi izbjeglice, javljaju iz HŽ-a.

13:18 Slovenske željeznice obustavile su u nedjelju promet međunarodnih vlakova na graničnim prijelazima s Hrvatskom, a promet vlakova obustavljen je i na graničnim prijelazima sa Srbijom i Mađarskoj, objavile su Hrvatske željeznice na svojoj internetskoj stranici.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

13:05 Austrijska policija počela je odbijati neke migrante koji pokušavaju ući u tu zemlju preko granice sa Slovenijom, objavila je u nedjelju štajerska policija, a prenosi njemačka agencija dpa.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

12:50 Granični prijelaz Bregana je još uvijek pun izbjeglica. Jutros oko 9 sati je došao samo jedan autobus, a i dalje se provodi politika ukrcavanja samo najranjivijih osoba – žena i djece. Na Bregani trenutno nedostaje hrane (tuna, suho voće, grickalice, čaj, sokovi za djecu) te opreme (šatori, šatorska krila, kuhala, produžni kablovi, baterijske lampe, vreće za smeće). Također nedostaje i suhe i tople odjeće, javljaju volonteri s terena.

U Opatovcu kraj Vukovara i izgradnji je kamp za izbjeglice, a već sutra tamo će biti potrebni i volonteri.

12:30 Od 16. rujna 2015. godine u Republiku Hrvatsku ušlo je nešto više od 25 tisuća migranata. I dalje je veliki pritisak migranata na području PP Tovarnik gdje se trenutno nalazi oko 3900 ljudi, koji će se tijekom dana autobusima i vlakom prevoziti prema graničnim prijelazima s Mađarskom.

Na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana i Harmica) trenutno se nalazi oko 700 migranata koji čekaju ulazak u Sloveniju, izvijestio je MUP.

12:10 Oko željezničkog kolodvora u Tovarniku u nedjelju prijepodne bilo je više od dvije tisuće migranata, iako se neprestano odvoze autobusima i vlakovima prema graničnim prijelazima s Mađarskom.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

11:40 Više od dvije tisuće izbjeglica i migranata ilegalnim je prijelazom kod Botova, uz pomoć koprivničko-križevačke policije, ušlo u Mađarsku tijekom protekle noći. Uz još 4000 njih koji su tim prijelazom u Mađarsku ušli dan ranije, ilegalni prijelaz kod Botova postao je jedan od najčešće korištenih u ovoj migracijskoj krizi.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

10:40 Vlak s 11 vagona krenuo je iz Vinkovaca prema Tovarniku. Nakon ukrcaja vlak e iz Tovarnika krenuti prema Botovu.

Ministar Ostojić u Tovarniku provjerio je kako teku radovi na podizanju šatorskog naselja za 5 tisuća ljudi.

10.00 Na Bregani je stotine izbjeglica koji su noć proveli na kiši, pokisli su, prehlađeni i u mokroj odjeći. Većinom su muškarci, no ima i žena i djece. Volonteri mole građane da donesu, ako su u mogućnosti, toplije odjeće – jakne, hlače, majice dugih rukava. 

9:40 Potraga je u tijeku u nedjelju ujutro jugoistočno od Lezbosa, grčkog otoka u Egejskom moru blizu Turske, za 26 migranta nakon brodoloma njihova plovila, saznaje se od lučkih vlasti. Dvadeset osoba s plovila spašeno je, a oni su rekli da je na potonulom brodu bilo još 26 osoba.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

9:15 Kanadska vlada obvezuje se, ako ostane na vlasti nakon listopadskih izbora, da će primiti 10.000 sirijskih izbjeglica u roku godinu dana zahvaljujući pojednostavnjivanju administrativnih procedura, izjavio je u subotu ministar imigracije Chris Alexander.

9:00 Ljudi su u Tovarniku noć proveli na otvorenom, iscrpljeni i bolesni, ležeći uz cestu i čekajući red da ih se preveze do granice s Mađarskom. Prijevoz je trajao do 3 u noći. Tijekom dana iz Tovarnika prema mađarskoj granici otišlo 28 autobusa s migrantima, koji se prevoze i vlakom pa ih je oko tisuću prevezeno sa željezničkog kolodvora u Tovarniku. U MUP-u kažu kako je priljev migranata i dalje velik, što se očekuje i u narednom razdoblju. Na graničnim prijelazima sa Slovenijom trenutno čeka oko 700 osoba.

8:30 Za sav promet zatvoreno je sedam graničnih prijelaza sa Srbijom i jedan prema Sloveniji, priopćeno je u nedjelju ujutro iz HAK-a.

Zatvoreni su granični prijelazi Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batina zbog povećanog dolaska migranata iz Srbije a otvoreno je jedino Bajakovo. Kolona teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo duga je oko 11km, a moguća su čekanja i na ulasku.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

8:20 Policijska uprava Novo Mesto koja koordinira prihvat izbjeglica na tom dijelu granice objavila je u subotu navečer da je uspostavljena bolja suradnja s hrvatskim pograničnim tijelima koja ih sada obavještavaju o dolasku pojedinih skupina, a da je u kontaktu s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem potvrdio je prije toga u Novom Mestu i slovenski premijer Miro Cerar, te rekao da je potreban hitan dogovor o rješenju izbjegličke krize na razini Europske unije o preraspoređivanju tereta koji sada pada samo na neke članice. 

Cerar je rekao da slovenska policija dobro obavlja svoje zadaće, postupajući prema izbjeglicama i migrantima humano i bez nasilja, da kontrolira “zelenu granicu” prema Hrvatskoj i da za sada nije potreban dodatni angažman vojske.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE