Anušić podsjetio na još jednu Milanovićevu zabranu i zatražio objašnjenje

Vijesti 01. kol 202412:58 7 komentara
ivan anušić i zoran milanović
Goran Stanzl/PIXSELL

Komentirajući odluku predsjednika Republike Zorana Milanovića o zabrani vojne vježbe Hrvatske ratne mornarice (HRM), ministar obrane Ivan Anušić povukao je u četvrtak paralelu sa zabranom preleta prvih šest vojnih aviona Rafale nad Zagrebom.

Tada je Milanović zaprijetio zapovjedniku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva smjenom ako dopusti da zrakoplovi Rafale, koji su doletjeli do Hrvatske, prelete nad Zagrebom, rekao je Anušić dodajući kako mu se čini da su razlozi zabrane ove vježbe i onog preleta isti.

Anušić smatra da bi predsjednik Republike trebao objasniti takve odluke.

Milanović je jučer u priopćenju izvijestio kako je odlučio da će se trodnevna vježba HARPUN održati prema već donesenom godišnjem planu u predviđenom terminu početkom listopada, u vodama srednjeg Jadrana.

“Nejasni su razlozi zbog kojih je MORH želio vojnu vježbu HRM-a održati 1. kolovoza, dakle u jeku turističke sezone, umjesto početkom listopada, kada je planirano održavanje glavnog obučnog događaja HRM-a u trajanju od tri dana”, naveo je Milanović.

Anušić je poručio da se vojska mora uvježbavati u mirnodopsko vrijeme, kada svakodnevno provodi razne vježbe, napominjući kako je to trebala biti vježba ratne mornarice i mornaričke pješadije, koja se trebala održati u listopadu na području u vlasništvu MORH-a na kojemu nema ni civila niti turista.

Također je ustvrdio da HV nije nikada nikoga uznemiravala već građanima ulijeva povjerenje i sigurnost.

“Bio sam na požarištima gdje je HV, protupožarna eskadrila je glavna u borbi s vatrenom stihijom. I oni kada prođe protupožarna sezona vježbaju s kanaderima. Tako je sa svim pripadnicima OS RH, oni nikome ne ulijevaju nesigurnost i strah već upravo suprotno”, rekao je Anušić.

Ministar obrane je najavio da će se vjerojatno i kopnena vojska priključiti gašenju požara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare