Avdagić kaže da bi Europa trebala tražiti jednu stvar od Izraela: “Neka pobjednik pruži rješenje za budućnost”

Vijesti 30. ruj 202409:29 2 komentara

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić bio je gost Novog dana s Mašenkom Vukadinović. Komentirao je užarenu situaciju na Bliskom istoku.

Govoreći o situaciji na Bliskom istoku i trenutku da je libanonski Hezbolah u samo nekoliko dana ostao bez vođe, Avdagić kaže: “Da se radi samo o ključnom čelniku, možda stvari ne bi izgledale tako dramatično. Ali ako uzmemo u obzir ove napade koji traju već dva tjedna, u kojima je cijeli vrh organizacije napadnut, od pejdžera nadalje, da je ubijeno prvih osam čelnika, organizacija je zaista pometena. Vi sad ne znate, spekulira se tko ih mže zamijentii, ali ne zna se tko je živ… Kad je završila operacija s pejdžerima, rekao sam da se radi o smrtno ranjenoj životnji. Smrtno ranjena životnja može biti iznimno opasna. A ovo je smrtno ranjena životnja koja se onesvijestila. Sad ima nekih nasumičnih napada prema Izraelu…”

Avdagić podsjeća na Hamasov napad od prije nešto manje od godinu dana kada su se svi pitali kako si je Izrael to mogao dopustiti. Sada je ta ista država “rasturila Hezbolah“, kaže Avdagić.

“Ovo što se sad događa nema presedana, to nismo prije vidjeli. Do prije mjesec dana se o Hezbolahu govorilo s određenom dozom respekta, kao o vojsci koja je premašivala snagom i vojske nekih država u regiji. Ne treba zaboraviti tu moć izraela. Tamo je stalno rat. Ali drugačije je kad imate mobilizirane ljude, imate jednu dozu adrenalina kad je država u ratu”, govori Avdagić.

Ulazak u Libanon

On kaže kako, ako Izrael zaista želi zaustaviti sve napade, mora tenkovima ući u Libanon.

“Izraelske obrambene snage će morati tenkovima ući  na jug Libanona. Ovo će biti nešto daleko kompliciranije nego situacijau Gazi. Druga dimenzija ove priče je ono što vidimo na ulicama, opet stradavaju civili. Bilo je strašno u Gazi, strašno je i dalje. Tu dimenziju ne smijemo zaboraviti. Ovo je nova tragedija. Strašno je što nema plana za smirivanje situacije, a ni za oporavaak. U Gazi nema mjesta gdje možete živjeti, a i dio Libanona bi mogao izgledati tako. Najbolje bi bilo kad bi europski čelnici se okrenuli prema Izraelu i tražili rješenje od njih. Neka pobjednik pruži rješenje za budućnost”, kaže Avdagić.

I Libanon podijeljen oko Hezbolaha

Analitičar podsjeća i da je Hezbolah paramilitarna organizacija s podrškom Irana i da su i u samom Libanonu podijeljeni oko nje. “Ako bi ovo sve skupa jako oslabilo Hezbolah, dosta je onih koji bi se htjeli riješiti te organizacije koja je u Libanonu u politička i vojna i postala je dominantna u toj zemlji”, kaže.

Upozorava da su arapski susjedi vrlo nezinteresirani za sve što se događa.

“Iran je očito slomio zube. Sad imaju manje konzervativnog predsjednika i situaciju u kojoj, očito, reteriraju”, kaže.

Avdagić govori i kako se nikad ne može isključiti mogućnost eskalacije na Bliskom istoku.

“Izrael je jako pazio da ne dođe do trenutka u kojemu će Arapi biti isprovocirani i da se moraju uključiti. Gledamo cijelo vrijeme užasno veliku tragediju, a nema govora o tome kako tim ljudima pomoći”, kaže.

Priznanje Palestine

Avdagić se osvrnuo i na izjave hrvatskog predsjedika o tome da treba priznati Palestinu. On ukazuje da Palestinu priznaju uglavnom lijeve i liberalne vlade te da su male šanse da bi Hrvatska vlada povukla takav potez.

Što se tiče predsjednika, kaže i kako on nije bio pretjerano zainteresiran za ovu temu ili je čak malo naginjao na drugu stranu dok se nije pokazala prilika za zbog toga kritizira Vladu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare