Beroš šalje hitnu inspekciju u KBC Osijek zbog ginekologa nepravomoćno osuđenog za silovanje

Vijesti 12. ruj 202418:02 0 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva osuđuje dosadašnje postupanje vodstva bolnice u slučaju ginekologa nepravomoćno osuđenog za silovanje, a preispitat će i ulogu HLK koja je obustavila disciplinski postupak.

Povodom objave ispovijesti pacijentice osječkog ginekologa dr. Zlatka Topolovca u Novostima, ministar zdravstva Vili Beroš hitno šalje zdravstvenu inspekciju u KBC Osijek.

Ministar je izrazio nezadovoljstvo dosadašnjim postupanjem bolničkog vodstva u ovom slučaju, kao i Hrvatskom liječničkom komorom (HLK), pa je najavio da će preispitati zašto nakon nepravomoćne presude za silovanje nisu pokrenuli postupak oduzimanja licence za rad.

“Ministarstvo zdravstva naglašava kako je slučaj liječnika, ginekologa, u KBC-u Osijek, neprihvatljiv primarno zbog štete za samu pacijenticu, a ujedno dovodi u pitanje i povjerenje u liječničku struku. Nismo zadovoljni s rezultatima dosadašnjeg postupanja KBC-a Osijek u ovom predmetnom slučaju te smo uputili hitno zdravstvenu inspekciju na obavljanje zdravstveno-inspekcijskog nadzora. Istovremeno, preispitat ćemo zbog čega HLK, u čijoj nadležnosti je mogućnost uskrate odobrenja za rad, je isto propustila učiniti, posebno zbog konteksta težine i ozbiljnosti djela za koje se navedeni liječnik tereti. Ministarstvo zdravstva poštuje u potpunosti neovisnost pravosudnih tijela, ali kako bismo prevenirali ovakve događaje, Ministarstvo zdravstva kreće u izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako je to najavio ministar zdravstva Vili Beroš”, stoji u dopisu koji su iz ministarstva poslali Novostima.

Napominju da je ministar i liječnik, i da je više puta je naglasio i osudio predmetni neželjeni događaj “te očekuje od KBC-a Osijek, ali i svih ostalih institucija, promptno postupanje u cilju zaštite prava pacijentica”.

Iz KBC-a Osijek su ovim povodom najavili pokretanje disciplinskog postupka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!