Zaštita bjeloglavih supova: “Grif uskoro kreće na petogodišnje lutanje, pratimo ga GPS-om”

Vijesti 14. kol 202411:46 0 komentara

Bjeloglavni supovi se na Kvarneru gnijezde na liticama, to je skoro pa jedinstvena pojava. U ostaku Europe su u planinama. Dio ptica neuspješno završi prvi let. Intervencija čovjeka je jako važna, kaže biologinja iz Udruge BIOM, koordinatorica Life support projekta, Ivana Ribić.

Bjeloglavi sup je zakonom zaštićena ptica, no bez obzira na tu zaštitu, kontinuirano vodi borbu za opstanak vrste.

Projekt LIFE SUPport čiji je vodeći partner Udruga BIOM ima za cilj poboljšati uvjete gniježđenja i preživljavanja posljednje preostale populacije bjeloglavog supa u Hrvatskoj, koja se nalazi na Kvarnerskim otocima.

Bjeloglavi sup Grif kojeg prate od izlijeganja, spašen je nakon neuspješnog prvog leta i ponovno pušten u prirodu.

“Ugroze su i nedostatak hrane zbog smanjenja ekstenzivnog stočarstva. Javna ustanova prirode dohranjuje supove, a u Belom rade također veliki posao, vode oporavilište. Postavili su kamere na lokaciju u blizini gnijezda na Plavniku. Naše volonterke prate odrastanje malog grifa. Problem je uznemiravanje. Dolazi velik broj turističkih brodova, a njihova buka uznemiruje ptice i uzrokuje stres. Godinama postoji suradnja centra u Belome sa brodarima, kroz Life SUPport projekt osigurali smo dodatna sredstva kako bi na terenu upozorili. Postoji patrola, naši reporteri koji educiraju kako uživati u prirodi da ptice ne ugrožavamo. Zanimljive su bile reakcije na brodove, kad je velika buka, ptić se skrivao iza stijene. Kao i svaku divlju životinje, treba ju poštivati. Cijeli naš projekt usmjeren je na otklanjanju ugroza”, kaže Ribić.

Za preživljavanje Grifa ključna je bila brza reakcija

“Isti tren kad je Grif završio u more, brzo smo djelovali. Mjesec dana je bio u oporavilištu. Ptica je uspješno oporavljena i Grif je pušten na slobodu.”

Bjeloglavi supovi su monogamni, majka i otac brinu za ptića. Grifova mama je Inge a tata Dagmar. “Pratimo njegovo odrastanje od izlijeganja u veljači. Možete pratiti na stranicama Bioma”, ispričala je Ribić.

“Grif je označen GPS-om. To traje pet godina. Moći će se pratiti gdje je. Pred njim je prirodni period lutanja. Nakon toga, trebao bi se vratiti na Kvarner, naći partnera i nadajmo se, uspješno zagnijezditi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!