Blaž Beretin preuzeo dužnost zapovjednika HKoV-a, naglasio da je vojska u fazi modernizacije

Vijesti 30. srp 202413:41 0 komentara
Robert Anic/PIXSELL

General-bojnik Blaž Beretin preuzeo je dužnost zapovjednika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) na primopredaji koja je održana 29. srpnja 2024. godine u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu, priopćilo je u utorak Ministarstvo obrane (MORH).

“Tražim od vas energiju i da održimo kontinuitet u projektima HKoV-a koji nam predstoje“, poručio je tom prilikom general Beretin, zahvalivši se na povjerenju koje mu je ukazano te izrazivši zadovoljstvo na preuzimanju odgovorne dužnosti i vođenju najveće grane Oružanih snaga RH.

Izrazio je i zadovoljstvo što mu je načelnik Glavnog stožera, koji je bio zapovjednik HKoV-a, dao povjerenje za vođenje ove odgovorne dužnosti.

Načelnik Glavnog stožera OS general-pukovnik Tihomir Kundid čestitao je novom zapovjedniku HKoV-a te mu poželio uspjeh u vođenju najveće grane Hrvatske vojske.

Istaknuo je kako je preuzimanje ove odgovorne dužnosti poseban trenutak u karijeri generala Hrvatske vojske.

Naglasio je kako se Hrvatska kopnena vojska nalazi u fazi intenzivne modernizacije i opremanja novim oružanim sustavima i borbenim platformama koji će bitno pridonijeti borbenoj spremnosti Oružanih snaga.

“Posvećenost obuci i razvoju novih sposobnosti mora biti ishodište koje će determinirati da se kopnena vojska razvija i postiže određenu razinu borbene spremnosti te da može odgovoriti na sve zahtjeve. Razina ambicije kopnene vojske mora biti prije svega na razvoju sposobnosti obrane nacionalnog teritorija“, poručio je Kundid.

“Očekujem od vas zajednički napor i zajednički rad”, poručio je u svom obraćanju načelnik Glavnog stožera.

Životopis general – bojnika Blaža Beretina

General-bojnik Blaž Beretin rođen je 2. veljače 1966. godine u Radovinu kod Zadra. Nakon srednje Pomorske škole, smjer nautika, diplomirao je na Vojnoj akademiji Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane 1989., rod ZMIN, radarsko-računarska specijalnost.

Zapovjedno stožernu školu “Blago Zadroˮ na Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski“ završio je u Zagrebu 1999./2000., kao i Ratnu školu “Ban Josip Jelačić” na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu, 2004./2005. godine.

Poslijediplomski doktorski studij završio je 2019. godine na Sveučilištu u Zadru na temu Geostrateška obilježja hrvatskog dijela Jadrana. Objavio je stručne/pregledne radove u interdisciplinarnim područjima znanosti te sudjelovao na nekoliko stručnih skupova uključujući i međunarodne.

Hrvatskoj vojsci priključio se 1991. godine te je tijekom Domovinskog rata, na bojištima Dalmacije i Like, obnašao niz zapovjednih dužnosti, od zapovjednika voda, satnije i bojne u 112. brigadi, a potom i u 9. gardijskoj brigadi.

Nakon Domovinskog rata, također je obnašao brojne odgovorne dužnosti kao načelnik stožera i zapovjednik 9. gardijske brigade “Vukovi” te zapovjednik 4. gardijske brigade “Pauci”.

Također, obnašao je dužnost zapovjednika Pukovnije Protuzračne obrane, zapovjednika hrvatskog kontingenta u operaciji potpore miru ISAF u Afganistanu i zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan“. Na HVU dolazi s dužnosti zamjenika Glavnog inspektora obrane.

U čin general-bojnika promaknut je u ožujku 2024. godine.

Za obnašanje dužnosti odlikovan je Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinskog rata, Spomenicama domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina kao i za 25 godina te medaljama “Oluja” i “ISAF”.

Za svoj rad više puta je nagrađivan i pohvaljivan od strane zapovjednika Zapovjedništva za izobrazbu i obuku, zapovjednika gardijske brigade, zapovjednika zbornog područja, Glavnog inspektora obrane i ministra obrane, priopćio je MORH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!