Borzan o ekstremnoj desnici i populistima: “Oni napadaju sve što je vezano za EU osim svoje plaće”

Vijesti 04. lip 202417:29 0 komentara

Nositeljica liste SDP-a i partnera na izborima za Europski parlament Biljana Borzan gostovala je u N1 Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje je komentirala trenutnu Vladu, europske izbore kao i predstojeće predsjedničke izbore.

I iako je kampanja za europske izbore napokon dobila više na važnosti, nositeljica liste SDP-a i partnera Biljana Borzan je prvo prokomentirala trenutnu Vladu kao i izjave pojedinaca iz Domovinskog pokreta iz kojih se da naslutiti da ne odustaju tako lako od nekih svojih ideoloških tema.

“Pa sad javlja mi se nekoliko misli. Jedno je da se radi o predizbornoj kampanji u kojoj se DP već pokazao da jedno priča drugo radi i moguće da sada žele dići svoje biračko tijelo kako bi dokazali da ima smisla što su ušli u Vladu. Također, u Hrvatskoj znamo da se vrlo često događa da se ovakve teme nameću kad se u pozadini nešto drugi radi pa se ne bih čudila da je nekakav veliki biznis u pozadini dok mi gledamo ove ekstremne izjave.”

Komentirala je i nagađanja tko će nastaviti voditi Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

“Ja bih se složila da je to Odbor koji je tradicionalno pripadao nacionalnim manjinama. Vidjet ćemo. Ta situacija je još u zraku, sve je još neriješeno. Ima nekakvih naznaka da bi to trebao biti Odbor koji će pripasti opoziciji, što u principu kad se radi o manjinama nema osobite logike jer kod nas manjinci uglavnom naginju biti uz vladajuće. Kako bilo, bitno je kako će se Vlada ponašati prema manjinama, a ne tko će biti na čelu tog Odbora”, rekla je Borzan.

Osvrnula se i na europske izbore te očekivanja njene liste te na Plenkovića koji sada sve veću pažnju pokušava skrenuti na ove izbore.

“Kada gledamo rezultate u EU, što smo radili mi, a što kolege tu smatram da među građanima dvojbe ne bi smjelo biti. SDP je bio daleko više eksponiraniji u javnosti zato što smo vrlo spretno radili. SDP lista bi po mom mišljenju, kada bi gledali zaista samo rezultate, objektivno trebala biti pobjednička. Očekujem da bi SDP trebao ponoviti barem četiri mandata koja je imao.”

Komentirala je i činjenicu da bi krajnja desnica mogla imati daleko veći broj mandata nego što su to do sada imali u parlamentu.

“Apsolutno i to je jedna velika opasnost. Pred nama su teška vremena. Idemo iz jedne krize u drugu, a u krizama je puno bolje i lakše kada imaš zajedništvo. Ekstremna desnica, populisti u Europskom parlamentu koji su sada relativno mala grupacija, ali nažalost mogli bi biti veća čine EU slabijom. Oni napadaju sve što je vezano za EU osim svoje plaće”, smatra Borzan.

Na kraju je komentirala i očekivanja od idućih predsjedničkih izbora te hoće li SDP podržati Milanovića i po drugi put ako se ponovno kandidira.

“Nismo o tome razgovarali. Prvo moramo vidjeti je li on to želi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!