Doznajemo detalje iskaza bivšeg direktora iz Ine optuženog zbog muljaža s plinom teških 160 milijuna eura

Crna kronika 12. ruj 202421:30 0 komentara
Davor Visnjic/PIXSELL

N1 ekskluzivno doznaje detalje iskaza bivšeg direktora u Ini Damira Škugora koji je zajedno s još šest okrivljenika i jednom tvrtkom nedavno završio pod optužnicom. Riječ je o malverzacijama s jeftinim plinom na čemu je Ina, kako se navodi u optužnici, oštećena za preko 160 milijuna eura.

Tko je sve optužen?

Uz Damira Škugora optužnica je podignuta protiv njegova oca Dane, bivšeg predsjednika Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josipa Šurjaka, njegova poslovnog partnera Gorana Husića, bivše direktorice Plinare istočne Slavonije Marije Ratkić, direktora tvrtke EVN Croatia Plin Vlade Mandića i bivšeg rukovoditelj Prodaje plina i energije Ine Stjepana Leke, koji je bio Škugorov zamjenik.

Tužiteljstvo ih tereti da su plin koji su kupovali od Ine prodavali po deseterostrukoj cijeni i time počinili niz kaznenih djela – od zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u tom nedjelu i pranja novca.

Poznato je od ranije da je Marija Ratkić, bivša direktorica Plinare istočne Slavonije (PIS), preko koje je dio jeftinog plina preprodavan, priznala da je sve to radila po nalogu Damira Škugora koji je bio zamjenik predsjednika Nadzornog odbora PIS-a.

Škugor sve negira

On sam pak poriče krivnju i uvjerava kako je imao pravo prodavati jeftin plin PIS-u, a nije morao znati hoće li ga PIS dalje preprodavati.

USKOK tvrdi da je upravo to bio jedan od modaliteta nezakonite zarade na jeftinom plinu iz Ine. Naime, PIS je kao opskrbljivač dijela kućanstava u Slavoniji imao ugovor s Inom za cijenu plina od 19,8 eura po kilovatsatu, ali je kasnije, kako stoji u optužnici, taj plin završavao u tvrtki OMS-Upravljanje koju su, prema tvrdnjama USKOK-a, vodili Škugorovi kompanjoni. Oni su dalje plin preprodavali po tržišnim cijenama i ostvarivali značajnu zaradu koju su među sobom dijelili.

Škugor je u svojoj obrani naveo da je bio na funkciji direktora Plina i Energije od 1. listopada 2019. te je pojasnio ugovaranje i poslovanje u plinskom biznisu u Ini. Opisao je da su im se kupci obraćali sa zahtjevima za kupnju plina.

Koja je cijena plina?

“Kupci su bili ti koji su nam govorili žele li fiksnu ili varijabilnu cijenu”, istaknuo je dodajući kako su u isporuci i prodaji sudjelovale sve Inine službe u čijoj je to nadležnosti – pravna služba, financijska i služba prodaje prirodnog plina.

“Kupci su nam govorili i koje količine plina trebaju, i koju vrstu cijene žele. Onda bi mi u Plinu i Energiji na dan primitka upita gledali koji su burzovni indeksi vrijedeći i to za vrijeme isporuke koje zanima kupca. Na tako utvrđenu burzovnu cijenu dodaju se troškovi transporta, marže i drugo. Nakon toga se pozicija zaključava s fiksnom cijenom.

Ina u 95 do 98 posto ugovora ima fiksne cijene neovisno radi li se o krajnjim kupcima ili opskrbljivačima. U razdoblju korone, upravo zbog fiksno određenih cijena, Ina je zadržavala visoku dobit od prodaje, jer su fiksne cijene bile na razini 20 eura/MWh dok je tržišna cijena pala na 5 eura/MWh”, naveo je u svojoj obrani Škugor te ukazao kako zaključenje ugovora o prodaji plina nije bilo samo u njegovoj nadležnosti već da su tu pravna i financijska služba.

Ključan detalj obrane

“Postoje i tipski ugovori o prodaji plina. Tek kada se zadovolje svi parametri može doći do zaključenja ugovora”, izjavio je istražiteljima.

Zatim je iznio i detalj koji je po njegovom uvjerenju bio ključan, no istražitelji mu ne vjeruju jer imaju i druge dokaze.

“Ja kao direktor u Ini ne znam kome kupac dalje prodaje plin. Ina je PIS-u prodavala plin bez da smo znali da ta tvrtka plin dalje prodaje OMS-Upravljanju”, pokušao je uvjeriti istražitelje Škugor. Naglasio je čak kako sukladno vrijedećim propisima dobavljač plina ne zna niti smije znati kome kupac prodaje plin.

“Nije dio naše poslovne politike da znamo na koji način će naš kupac formirati svoju prodajnu cijenu prema svojim poslovnim partnerima”, ponovio je Škugor rekavši kako je u Ini zabranjeno špekulativno prodavanje plina.

Odakle novac na očevom računu?

“Ina ima fiksnu proizvodnju i fiksni trošak proizvodnje. Kad imamo nabavu na fiksnoj cijeni i prodaja ide po fiksnoj cijeni. Da bi Ina mogla prodavati plin po varijabilnoj cijeni mora postojati i nabava po varijabilnoj cijeni. Znači, Ina uvijek mora biti na istom. To je poslovna politika Ine i na taj način se zaključava marža i ima sigurna zarada”, rekao je.

Na kraju svoje obrane Damir Škugor je istražiteljima rekao kako njegov otac Dane, koji je također optužen jer je na njegovom računu završilo nešto više od 72 milijuna eura nezakonito zarađenih na Ininom plinu, nema nikakve veze s njegovim poslovima u Ini.

“Moj otac nema nikakve veze ni su ugovaranjem ni s dogovaranjem prodaje plina. On je čovjek od 74 godine i cijeli život je u maslinarstvu, vinogradarstvu, dakle poljoprivredi. Bavi se turizmom i zbog toga je jedan dio sredstava završio na njegovom računu”, kazao je Damir Škugor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!