Doznajemo: Kažnjena stranka poznatog USKOK-ovog optuženika. Od države su tajili donacije

Crna kronika 26. lis 202307:46 0 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL/Pixabay/N1

USKOK-ov optuženik Zlatko Pinjuh, bivši načelnik Općine Čeminac, ponovno ima problema s pravosuđem. N1 doznaje da je njegova Hrvatska narodna lista (HNL), stranka s kojom je na ljetošnjim prijevremenim izborima osvojio većinu u općinskom vijeću, prekršajno kažnjena zbog kršenja Zakona o financiranju političkih stranaka.

Nepravomoćnu presudu donio je sud u Belom Manastiru. Naime, HNL nije na vrijeme dostavila Državnom izbornom povjerenstvu polugodišnje izvješće o donacijama. Prema presudi koja još nije pravomoćna HNL nije lani u informacijski sustav za nadzor financiranja političkih stranka upisala koliko je donacija primila kao potporu za svoje političko djelovanje.

Zbog tog prekršaja izrečeno im je 1.330 eura novčane kazne.

Izlazak iz HDZ-a zbog USKOK-a

Ovaj postupak protiv Pinjuhove stranke koju je osnovao nakon istupanja iz HDZ-a sredinom 2019. pokrenulo je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Pinjuh i još 15 članova HDZ-a izašlo je iz lokalne organizacije te stranke, kada je USKOK upao u Općinu Čeminac.

Nakon višemjesečnih izvida protiv Pinjuha je otvoreno nekoliko istraga od kojih su neke već rezultirale i optužnicama. Proveo je neko vrijeme i u istražnom zatvoru, te je zbog toga morao napustiti načelničku funkciju. Tereti ga se, među ostalim, za izvlačenje novca iz općinskog proračuna, zapošljavanje članova obitelji, lažiranje dokumentacije, pritiskanje svjedoka…

Ipak su pobijedili na izborima

Unatoč svemu tome njegova HNL pobijedila je na prijevremenim izborima, te su Pinjuh i još tri člana njegove stranke ušli u općinsko vijeće.

Tijekom ovog postupka sud je u tri navrata uputio poziv stranci da se očituje u optužbama za neprijavljivanje donacija, no niti na jedan nisu odgovorili. Na kraju je prvostupanjska presuda donijeta bez saslušanja predstavnika HNL-a.

Odmjeravajući kaznu sud je zaključio kako je olakotno to što u ovom slučaju nije bilo nikakvih štetnih posljedica, dok je otegotna okolnost bila ranija prekršajna osuđivanost Pinjuhove stranke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!