Doznajemo tko su i kako rade spotteri, policajci koji se bore protiv huligana

Crna kronika 18. kol 202321:17 0 komentara
Josip Regovic/PIXSELL

Ovi hrvatski policajci, tvrde nam upućeni izvori, mogu prepoznati gotovo sve huligane, jer godinama osiguravaju sportske događaje na kojima se izazivaju neredi.

U Grčku su na zahtjev tamošnjih vlasti otputovala trojica hrvatskih policajaca, tzv. spottera, koji rade na suzbijanju navijačkog nasilja. Oni će u subotu pomagati grčkim kolegama u osiguranju utakmice AEK-a i Dinama.

Dvojica su u petak u Grčkoj bila u sklopu osiguranja uzvrata između PAOK-a i Hajduka. Ozbiljnijih nereda nije bilo, jer Hajdukovi navijači nisu smjeli na stadion, ali su zato navijači Partizana, poznatiji kao Grobari, vrijeđali Splićane pogrdnim transparentima.

Što sve rade spotteri?

Policajci koji su upućeni u Grčku nakon tragičnih nereda u Ateni prošli tjedan, uobičajeno rade i druge policijske poslove. N1 doznao je detalje njihovog angažmana na suzbijanju huliganizma.

MUP kaže da su njihova radna mjesta posebno ustrojena u Ravnateljstvu policije. Riječ je, dakle o policijskim službenicima za analizu i planiranje mjera osiguranja sportskih natjecanja, odnosno policijskim službenicima za javni red i osiguranja. U policijskim postajama oni rade i druge poslove, te ih se, kako objašnjavaju naši izvori, po potrebi aktivira.

“Poslovi koje policijski službenici specijalizirani za rad s navijačima i navijačkim skupinama (tzv. spotter) obavljaju, osjetljive su prirode i zahtijevaju visoki stupanj zaštite njihovog identiteta”, naglašavaju iz MUP-a, te dodaju kako je za međunarodnu policijsku suradnju, odnosno odlazak spottera iz jedne zemlje u drugu Odluka Vijeća EU iz 2008. tzv. Prümska odluka, te tzv. Nogometni priručnik EU iz 2016. godine. Upravo ti propisi daju policijama mogućnost i da razmjenjuju informacije o problematičnim navijačima.

Koliko spottera ima hrvatska policija iz MUP-a nam nisu željeli odgovoriti.

“Ti policajci imaju golemo iskustvo i obučavaju se za taj dodatni posao”, objašnjavaju nam izvori iz policije upućeni u rad spottera.

Doznajemo tako da Služba za osiguranje koja je odgovorna za osiguranje javnih okupljanja, pa tako i sportskih natjecanja, aktivira spottere po potrebi kada se odigravaju rizične utakmice.

Infiltriraju se među navijače

“Spotteri rade u civilu. Infiltriraju se među navijače ili snimaju teren na kojem bi moglo biti nereda. Oni su obučeni da raspoznaju problematične navijače po odjeći, po stasu… Osim toga, svemu tome prethodi i ozbiljan obavještajni rad. U pitanju je prikupljanje informacija na osnovu kojih spotteri saznaju za moguće dogovorene tučnjave ili kao i za ostale planove huligana”, pojašnjavaju naši izvori. Iz MUP-a nam ne potvrđuju postoje li liste problematičnih navijača i koliko na njima ima imena.

“Neki od tih spottera doslovno poznaju sve navijače jer već dugi niz godina osiguravaju nogometne utakmice. Uz to pripremaju se i analiziranjem fotografija navijača u policijskim bazama. Bez problema tako mogu prepoznati o kome se točno radi na nekoj snimci ako izbiju neredi ili ako uoče nekog huligana u blizini sportskog objekta”, otkrivaju nam izvori iz policije.

Analiza snimki nereda

Spotteri, kako doznajemo, i za potrebe kaznenih postupaka analiziraju snimke i identificiraju izgrednike kako bi ih sudovi mogli kasnije procesuirati.

U odgovoru za N1 MUP RH je jučer naveo kako o detaljima izgreda u Grčkoj ne mogu ništa reći budući da su izvidi tajni.

U tajnosti se drži i identitet spottera, kako bi mogli čim duže i učinkovitije raditi svoj posao. MUP RH smo pitali je li neki od njih uhvaćen u sprezi s navijačima, no na to nam nisu željeli odgovoriti uvjeravajući kako prijestupe policajaca ne evidentiraju prema njihovom radnim mjestima ni zadaćama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!