Ekonomist otkriva kolika bi trebala biti plaća premijera i ministara: “Ako je prosjek u Hrvatskoj 1.300 eura…”

Vijesti 23. srp 202419:57 0 komentara

Nakon što su zaposlenima u javnom sektoru od travnja povećane plaće, na red će doći i državni dužnosnici. Njihove plaće nisu rasle desetak godina. Premijer Plenković kaže da političke dužnosti trebaju biti privlačne uspješnim poslovnim ljudima, ali i da su veće dužnosničke plaće antikoruptivna mjera. Stručnjaci se s time baš i ne slažu.

Dok se čeka službeni prijedlog ministra uprave Damira Habijana o povećanju dužnosničkih plaća, list 24sata, pozivajući se na neimenovane izvore u Vladi, navodi da bi njihove plaće ukupno mogle rasti i do 80 posto.

Prema tom izračunu, plaće predsjednika Republike i premijera povećale bi se za više od 2.000 eura pa bi Milanović mjesečno zarađivao 5.700, a premijer gotovo 5.300 eura.

Predsjednik Sabora imao bi nešto manje od 5 tisuća, ministri u prosjeku 4 tisuće, a saborski zastupnici 3.600 eura.

Premijer smatra da je potrebno povećati plaće dužnosnicima kako bi se u politiku privukli kvalitetni ljudi, no o detaljima nije htio.

“Kad bude, obavijestit ćemo vas”, rekao je.

“Vjerujem da treba podići s obzirom da su u kompletnom sektoru dignuli. Ja sam u svom ministarstvu negdje trideseti po visini plaće tako da vjerujem da to treba malo izjednačiti”, tvrdi ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić.

Predsjednik Milanović: “O tome sam sve rekao…”

Oglasio se i predsjednik Republike: “O tome sam sve rekao. Neka oni koji su obećavali brda, doline, udoline, rascjepe, Marijanske brazde i svemirske visine u plaćama, neka sada objasne javnosti.”

Oporba u načelu nema ništa protiv povišica dužnosničkih plaća, ali suzdržano komentiraju moguće iznose:

“Neugodno pitanje, neugodno zato što bi se smatralo populizmom kad bih rekla da bi dužnosnicima plaće trebale ostati iste. Međutim ja imam problem s tim tko ove plaće povećava i kome se zapravo povećavaju. Kad pogledamo kvalitetu izabranih ministara onda mi to povećanje još teže pada.”

“Kada kvaliteta politike bude takva da mi doista posvećeno radimo svoj posao, da Sabornica nije prazna, da nudimo kvalitetne prijedloge, da se ne bavimo floskulama i samopromocijom, onda će građani htjeti honorirati naš rad.”

“Najava povećanja dužnosničkih plaća je očekivana jer je to bio jedan od uvjeta koalicijskih partnera, a samu odluku komentirat ćemo kada bude poznato o kojem se točno iznosu radi.”

Premijer vjeruje da će veće plaće smanjiti korupciju

Ekonomist i nekadašnji ministar gospodarstva smatra da je opravdano povećati plaće dužnosnicima, ali i da treba utvrditi i stalan model za njihov obračun.

To može biti na temelju BDP-a ili prosječne plaće: “Ako pogledamo prosječnu plaću u Hrvatskoj, ona je sad oko 1.300 eura, dužnosnici bi trebali, recimo ministri, predsjednici Vlade i Sabora imati tri do četiri puta veću plaću, kako je primjereno svugdje u svijetu.”

Premijer vjeruje da će veće plaće smanjiti i korupciju, no oporba i stručnjaci se s tim ne slažu.

“Tko je koruptivan bit će koruptivan i za kunu i za dvije i za milijardu i za dvije”, smatra Dalija Orešković.

Antikorupcijski aktivist Zorislav Antun Petrović kaže kako se već više puta pokazalo da ako nekome nije dosta tisuću, neće mu biti dosta niti sto tisuća te dodaje: “Samo povećanje nije nikakva garancija.”

Jedina garancija protiv sistemske korupcije kakvu imamo u Hrvatskoj je njezino kažnjavanje. Kazne su rijetke i često simbolične, poput one kad je bivši ministar poljoprivrede mjesecima u jednoj ustanovi – gulio krumpire.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!