Mr. 10 posto: EPPO otkrio kako je šef gradske firme dobivao postotak od unosnih radova plaćanih EU novcem

Crna kronika 11. srp 202412:24 2 komentara
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Moćni varaždinski HDZ-ovac i vlasnik privatne građevinske tvrtke Robert Gotić zaradio je još jednu optužnicu. Nakon što je optužen da je izvlačio europski novac preko projekta za jamu Sovjak, sada je europsko tužiteljstvo protiv njega podiglo optužnicu zbog muljaža na projektu gradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu.

Istražitelji su rekonstruirali da je od prosinca 2019. do srpnja 2022., kada je bio uhićen, Gotić s ondašnjim šefom Varkoma Željkom Bunićem, te lokalnim poduzetnikom Stjepanom Ptičekom dogovarao kako će doći do ugovora za gradnju Pročistača. Radilo se o projektu sufinanciranom sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije, a Varkom je vodio cijelu proceduru.

Prema optužnici, Gotić je Buniću kao nagradu za dobivanje tog posla obećao renoviranje kuće.

Kako su dijelili poslove?

Nakon što je prva faza radova bila gotova, Gotić je, prema optužnici, s Bunićem dogovorio i dogradnju i rekonstrukciju Pročistača. Za to je Bunić, kako stoji u optužnici, dobio novu nagradu, dok je Ptičekova firma postala podizvođač za dio radova u vrijednosti od približno 9,69 milijuna eura.

Prema optužnici europskog tužiteljstva Ptičekova firma je u realizaciju Pročistača ubacila geotehničko-građevinski projekt zbog kojeg je Gotić mogao dati najpovoljniju ponudu i ostvariti, utvrdi EPPO, nepoštenu tržišnu prednost. Na kraju je Gotićeva tvrtka doista i dobila posao vrijedan 35 milijuna eura, a Ptiček je postao podizvođač.

Postotak od vrijednosti radova

U nastavku istrage, navodi EPPO, otkriveno je i da je Bunić Ptičeku osigurao više ugovora s Varkomom, u zamjenu za 10 posto vrijednosti poslova.

Optužnicom je obuhvaćeno 39 ugovora koje je dobila Ptičekova firma vrijednih 681.974 eura. U zamjenu za to Bunić je dobio 68.197 eura, odnosno Ptiček mu je platio izgradnju i opremanje vikendice.

Neki od tako dodijeljenih ugovora bili su sufinancirani sredstvima iz Kohezijskog fonda Europske unije, uključujući i onaj najveće vrijednosti, potvrđeno je iz EPPO-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare