Gošća TNT-a je Marija Selak Raspudić

Vijesti 20. ruj 202413:30 0 komentara
N1

Je li nemoguća misija da pobjedu na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj odnese žena koja iza sebe nema ne samo veliku nego – niti jednu stranku? Trči li predsjedničku utrku kao trojanski konj Zorana Milanovića, kako ju optužuju iz HDZ-a ili joj je Milanović glavna meta? Kome odnosi glasove, kojem se biračkom tijelu obraća i što zapravo nudi biračima od kojih traži glas? Na kojim političkim pozicijama danas stoji nakon razlaza s Mostom?

Gošća Intervjua tjedna Točke na tjedan je Marija Selak Raspudić, nezavisna saborska zastupnica koja je prva najavila da ulazi u ring sa Zoranom Milanovićem u borbi za predsjedničku funkciju.

Ove godine navršilo se četvrt stoljeća od ubojstva tri žene na zagrebačkom općinskom sudu: Sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i suprugu Gordanu Oraškić za vrijeme brakorazvodne parnice ubio je biši policajac Mato Oraškić. Prema podacima Ženske mreže Hrvatske ove je godine ubijeno već 13 žena. U Točki na tjedan analiziramo što se promijenilo u četvrt stoljeća od trostrukog ubojstva u sudnici.

Djeci s teškoćama i njihovim obiteljima na početku ove školske godine država je dodala teškoće izmjenom Pravilnika o pomoćnicima u nastavi kojim je broj pomoćnika u posebnim razrednim odjeljenjima smanjen na samo jednog do dva. U kojim se uvjetima školuju djeca s teškoćama u razvoju kojoj je obvezno obrazovanje, kao i za svu ostalu djecu, pravo, dužnosti i obveza za Točku na tjedan objasnit će predsjednica Udruge Sjena Suzana Rešetar.

Početkom rujna, Županijski sud u Zagrebu donio je pravomoćnu presudu o tome da je otkaz zviždačici Maji Đerek bio nezakonit te da se ona ima vratiti na posao. Je li već počela raditi u Državnim nekretninama, kakva saznanja ima o upravljanju nekretninama države u toj tvrtci, kako u praksi funkcionira pogodovanje političkim podobnicima u stjecanju državnih stanova? Gošća TNT-a bit će prijaviteljica nepravilnosti Maja Đerek.

Nova-stara predsjednica Europske komisije objavila je sastav eruopske vlade za novi mandat. O novoj komisiji ali i ključnim politika Europskog parlamenta u novom sazivu za TNT govore eurozastupnice Nikolina Brnjac (HDZ) i Biljana Borzan (SDP) s kojima je u Strasbourgu razgovarala urednica TNT-a Mila Moralić.

Profesorica s katedre ustavnog prava u Rijeci Sanja Barić za Točku na tjedan govori o poraznoj razinu ustavne (ne)pismenosti te projektu kojemu je cilj širenje znanja o Ustavu Republike Hrvatske.

Aktualne političke događaje za TNT komentiraju Goran Penić (Jutarnji list) i Marko Biočina (Nova TV).

Točka na tjedan s Natašom Božić, nedjeljom od 9 do 12 sati samo na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!