Grlić Radman o presudi splitskom kapetanu: Potreseni smo i učinit će se sve za njegovu obranu

Vijesti 16. ruj 202416:45 1 komentar
Gordan Grlić Radman
Marko Prpic/PIXSELL

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u ponedjeljak da će se činiti sve što je potrebno za daljnju obranu hrvatskog kapetana Marka Bekavca koji je po zapovjednoj odgovornosti nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora jer je na njegovu brodu Phoenician M u turskoj luci Eregli lani pronađen kokain.

“Potreseni smo i iznenađeni ovom presudom. Naš veleposlanik i konzularni djelatnik dolje su s obitelji kapetana Bekavca. Ovo je samo objava presude, ali čeka se pisani otpravak same presude u kojoj će sigurno biti detaljno obrazloženi dokazi na temelju čega je donesena ovakva presuda”, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova novinarima u ponedjeljak.

Kapetan može računati na nastavak pravne, diplomatske i konzularne pomoći.

“Hrvatska vlada i ministarstvo vanjskih i europskih poslova, naše veleposlanstvo i konzularna služba i dalje će činiti sve ono što je potrebno i nužno za njegovu daljnju obranu. Treba pripremiti dobru žalbu jer svi su se pomorci, uključujući i kapetana i prvog časnika broda, izjasnili nevinima”, rekao je Grlić Radman.

“Ovdje govorimo o sudovima”, odgovorio je Grlić Radman na pitanje može li se i politički utjecati.

Kapetan Marko Bekavac je optužen jer je lani u teretu njegova broda Phoenician M u turskoj luci Eregli pronađen kokain. U turskom istražnom zatvoru u Ankari nalazi se od listopada prošle godine kada je policija na brodu, koji je iz Kolumbije prevozio ugljen, a plovio pod panamskom zastavom, našla 137 kilograma kokaina.

Tada je uhićeno 10 pomoraca, šestorica s Filipina, po jedan iz Finske, Poljske i Rusije te Bekavac kojeg turske vlasti smatraju odgovornim po zapovjednoj odgovornosti. Brodu Phoenician M je dozvoljeno isplovljavanje s preostalom posadom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare