Hoće li uskoro pasti dogovor o državnim tajnicima? “DP će sada prijeći i drugu crvenu liniju”

Vijesti 09. srp 202421:49 0 komentara

Ni današnji koalicijski sastanak nije iznjedrio konačna rješenja za državne tajnike koji čekaju svoja imenovanja. Zato je stiglo novo obećanje - do 17. srpnja sve će biti dogovoreno i usuglašeno, kada ističe i zakonski rokovi vezani uz primopredaju dužnosti.

Priča o državnim tajnicima razvlači se već tjednima. Novi koalicijski sastanak nije iznjedrio konačni dogovor, ali niti ima drame niti ima problema.

“Najveći dio ministara i najveći dio državnih tajnika je ostao na svom mjestu. Dakle, nisu ministarstva bez državnih tajnika. Uglavnom su popunjena mjesta državnih tajnika i ministarstva mogu uredno funkcionirati. Nije ovdje došla nova, potpuno nova Vlada, pa su sada izabrani ministri, a nema državnih tajnika”, rekao je HDZ-ov Branko Bačić.

Ako većina ostaje, u čemu je onda problem imenovati manji broj onih koji čekaju da prionu poslu i budu desne ruke ministrima.

“Ja vam sada ne mogu unaprijed reći, kad bih vam rekao unaprijed, znači da smo dogovorili već sva imena, nismo. Zato smo rekli da ćemo imati još jedan time-out od tjedan-dva u kojem periodu ćemo imati sve državne tajnike”, dodao je Bačić.

“Bilo bi dobro razgovarati o stručnosti”

Domovinskom pokretu već se javno spočitavalo da ne raspolažu dovoljnim brojem ljudi koji ipak moraju imati određene kvalifikacije da bi mogli u ministarstva, a to misli i oporba.

“Kada pogledamo kvalitetu razine ministara koje je Domovinski pokret ponudio, onda se zbilja ničem dobrom ne možemo nadati na razini državnih tajnika. Umjesto o kvaniteti koliko će ih biti, bilo bi dobro da možda razgovaraju o stručnosti i sposobnosti”, rekla je zastupnica Možemo Sandra Benčić.

I možda je zapelo baš na kvantiteti, odnosno brojci državnih tajnika. Premijer Andrej Plenković je rekao da tu treba biti realan i racionalan, a Bačić da se brojka državnih tajnika ne bi trebala povećavati unatoč većem broju ministarstava. U SDP-u misle da će Domovinski pokret i tu popustiti HDZ-u.

“Odnose između partnera u vladajućoj većini smo imali prilike gledati prilikom izbora predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina gdje je DP prešao jednu crvenu liniju, sad će prijeći i drugu crvenu liniju. Oni su prešli više crvenih linija nego sam ja u životu vidio crvenih zastava, a nisam ih malo vidio”, navodi SDP-ov Arsen Bauk.

I baš dok se održavao koalicijski sastanak, Markovim trgom prošli su bivši partneri HDZ-a. Nakon što ih DP uspio izbaciti iz Vlade, ostatak nacionalnih manjina trebao dobiti iz svoje kvote državnog tajnika, ali još nije precizirano ministarstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!