Hrvatski sabor u srijedu počinje jesensko zasjedanje

Vijesti 17. ruj 202411:41 0 komentara
Hrvatski sabor
N1/Anka Bilić Keserović

Nakon dvomjesečne ljetne stanke, Hrvatski sabor u srijedu počinje redovno jesensko zasjedanje i to na novoj lokaciji vojnog učilišta „Franjo Tuđman” na zagrebačkom Črnomercu na kojoj bi, zbog obnove svoje dotrajale i potresom oštećene zgrade, trebao provesti iduće tri godine.

Toliko bi, naime, trebala potrajati obnova povijesne zgrade na Trgu svetog Marka u koju bi građevinari trebali ući u idućih mjesec dana.

Od 30. svibnja 1990., kada je konstituiran prvi višestranački Sabor, zastupnici su u tri navrata napuštali svoju zgradu na Gornjem gradu, prvi puta 8. listopada 1991., dan nakon što su zrakoplovi JNA raketirali obližnju zgradu Banskih dvora, drugi puta nakon zagrebačkog potresa u ožujku 2020., a treći ovoga ljeta, zbog temeljite obnove zgrade.

Iako neke nevladine udruge problematiziraju selidbu Sabora u krug vojnog učilišta, iz Sabora su više puta objasnili kako su na to, prije svega, utjecali financijski i sigurnosni razlozi, dvije lokacije koje su Saboru bile ponuđene na javnom pozivu, bile su preskupe i nisu udovoljavale svim traženim sigurnosnim uvjetima.

Iako je s oko 20 tisuća četvornih metara, koliko je imao na Trgu sv. Marka, Sabor preselio u novi prostor od 7 tisuća četvornih metara, predsjednik Sabora Gordan Jandroković ne očekuje veće probleme u radu. Glavnina radova, nužna za normalan rad, već je završena, ostalo je još nešto manjih koji su se i u utorak rješavali u hodu.

Generalna proba uoči sutrašnje sjednice

Ususret sutrašnjoj, prvoj sjednici na novoj lokaciji, održana je i generalna proba rada u sabornici na kojoj su kadeti i kadetkinje Oružanih snaga RH isprobali sustav glasovanja i mikrofona.

Zastupnike će u sabornici na Črnomercu dočekati nešto drugačiji raspored sjedenja i nove klupe, ali i poznate im originalne crvene fotelje koje su, kao i većina drugog inventara, preseljene iz zgrade na Trga sv. Marka. Tu je i originalna govornica i stari sustav glasovanja.

U novom prostoru svoje su mjesto našle i vrijedne umjetnine, uključujući i čuvenu sliku koja prikazuje zasjedanje Hrvatskog sabora kod donošenja Božićnog Ustava 1990. godine umjetnice Jadranke Fatur.

Preseljena je i replika Bašćanske ploče ispred koje zastupnici obično daju izjave za medije.

Ove jeseni i o poreznoj reformi, izboru 10 ustavnih sudaca, proračunu

Jesensko zasjedanje, koje prema Ustavu traje do sredine prosinca, otvoriti će se aktualnim prijepodnevom u kojemu će pitanja premijeru i članovima Vlade postaviti 40 zastupnika, prvi će to učiniti Veljko Kajtazi (Klub nacionalnih manjina), a posljednji HDZ-ov Goran Ivanović.

Na dnevnom redu nove sjednice, za sada, je 101 točka, a očekuju se i nove. Pred zastupnicima će se tako naći različita izvješća o radu, usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a, rebalans proračuna a zatim i proračun. Čeka ih i novi krug porezne reforme, kao i izbor 10 sudaca Ustavnog suda. Od oporbenih inicijativa raspravljat će primjerice o interpelaciji o radu Vlade u sektoru energetike.

Pritom, kako se bliže predsjednički izbori, može se očekivati da će se dio kampanje preliti i u saborske klupe.

U srijedu nakon aktualnog prijepodneva i iznošenja stajališta klubova zastupnika, predsjednik Vlade podnijet će izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća.

U četvrtak zastupnici će raspravljati o prijedlogu zakona o upravljanju i održavanju zgrada kojim će se između ostalog ograničiti prenamjena stanova u turističke apartmane i druge oblike kratkoročnog iznajmljivanja, što za cilj ima povećanje ponude i posljedično povećanje priuštivosti stanova za kupnju i najam.

Istoga dana na dnevnom redu su i dopune Zakona o građevinskog inspekciji kojima će se u zaustavljanje nelegalne gradnje uključiti i 882 komunalna redara koji su zaposleni u tijelima gradova i općina. Njima će se dati određene ovlasti da odmah interveniraju i zaustave gradnju, naplate zakonom propisanu kaznu te o svemu obavijeste Inspektorat.

U petak su na raspravi izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu te Izvješću Odbora za predstavke i pritužbe za 2023. godinu.

Saborska većina: Sigurnih 77, moguće i 79 zastupnika

U jesensko zasjedanje Sabor ulazi nakon osipanja u Domovinskom pokretu, partneru vladajućeg HDZ-a. U HDZ-u, unatoč raskolu, uvjeravaju da većina ni na koji način nije ugrožena, te da vladajući imaju sigurnih 77, a u budućnosti i mogućih 79 zastupnika.

Klub Domovinskog pokreta napustili su Igor Peternel i Krešimir Čabaj, a Mario Radić, kojeg su njih dvojica slijedili u izlasku iz DP-a, najavljuje osnivanje nove stranke, pa treba vidjeti hoće li Peternel i Čabaj u Saboru ostati uz većinu.

Hrvatski sabor će bez prekida zasjedati do 25. listopada, nakon čega će napraviti stanku zbog blagdana Svih svetih. U nastavku godine raditi će po modelu tri tjedna saborska sjednica i jedan tjedan terenski rad zastupnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!