Hrvatski sabor u utorak o izmjenama Zakona o zemljišnim knjigama

Vijesti 17. lip 202411:25 0 komentara
N1

Hrvatski sabor rad nastavlja u utorak raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama kojima se želi se osigurati veća ažurnost zemljišnih knjiga, a regulira se i trajno čuvanje i pohrana zemljišnih knjiga u Središnjoj pismohrani zemljišnih knjiga u Gospiću.

Uspostava središnje pismohrane zemljišnih knjiga u Gospiću planirana je tijekom ove godine, a financira se iz Projekta implementacije integriranog sustava zemljišne administracije te će se u nju smjestiti sve ručno vođene zemljišne knjige kao i zbirke isprava u RH.

Izmjenama zakona proširuje se krug ovlaštenika kojima se omogućuje pristup i pretraga podacima zemljišne knjige po imenu, prezimenu, nazivu i OIB-u, i to na upravna tijela županija odnosno Grada Zagreba, a odnose se na pružanje besplatne pravne pomoći, odvjetnike i javne bilježnike. Propisuje se i da sve isprave koje se podnose na upis u zemljišnu knjigu moraju biti u elektroničkom obliku ili ispisana na elektroničkom odnosno mehaničkom uređaju. Također, proširuje se ovlast javnog bilježnika da odbije podnošenje prijedloga za upis kada se pojavi sumnja u vjerodostojnost isprave.

Isti dan zastupnici će raspraviti i Izviješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu u kojoj je njezin Ured radio na ukupno 1.564 predmeta. Najučestalija diskriminacija bila je diskriminacija temeljem spola, a u tome su žene bile oštećene u 72,4 posto slučajeva. Prema području diskriminacije najveći broj pritužbi odnosio se na područje socijalne sigurnosti, na područje zapošljavanja i rada te uprave, potom na javno informiranje i medije, zdravstvenu zaštitu te pravosuđe.

Za srijedu predviđena je rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o audiovizualnim djelatnostima kojima se predlaže povećanje sredstva za razvoj i proizvodnju hrvatskih audiovizualnih djela te uvodi mogućnost dodatnog financiranja razvoja i proizvodnje hrvatskih audiovizualnih djela neovisnih proizvođača kroz mogućnost da se iznos sredstava uplaćenih kao razna fiskalna davanja investira u nova audiovizualna djela.

Izbor zamjenice pravobraniteljice za djecu

Isti dan zastupnici će raspraviti i prijedlog odluke o izboru zamjenice pravobraniteljice za djecu, a za tu funkciju predložena je Tatjana Holjevac.

Pred zastupnicima će se u četvrtak naći Izvješće o učincima provedbe Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije za 2023. godinu. Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić je, podnoseći na Vladi izvješće o obnovi nakon potresa za 2023. godinu, rekao da je završena obnova na 11.985 lokacija na području petrinjskog i zagrebačkog potresa. Od toga je obnovljeno 11.361 privatnih zgrada i kuća s ukupno 45.350 stambenih jedinica. U tijeku su radovi na još 1732 gradilišta, od čega su 1445 privatne zgrade i kuće.

Zastupnici će raspraviti i prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna RH za 2023. godinu u kojem se, među inim, navodi da je tijekom te godine realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosio 3,1 posto. U prošloj godini ukupni višak općeg proračuna zabilježen je u iznosu od 34,3 milijuna eura ili 0,04 posto BDP-a, pri čemu je manjak državnog proračuna iznosio 729,1 milijun eura ili 1 posto BDP-a.

Zastupnici će u petak glasovati o raspravljenim prijedlozima zakona u dva tjedna rada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!