Istaknuti član DP-a: Ako pobijedi Penava, stranka je gotova, više neće postojati

Vijesti 17. kol 202408:30 3 komentara
Ivan Penava i Mario Radić tijekom press konferencije
Patrik Macek/PIXSELL

Damir Biloglav, član Predsjedništva Domovinskog pokreta i predsjednik stranačke organizacije u Zadarskoj županiji, komentirao je unutarstranačke izbore zakazane za 31. kolovoza.

“Na jednoj strani imate aktualnog predsjednika sa svojom svitom, uglavnom ljudi iz Vukovara i istoka Slavonije, a na drugoj je Mario Radić sa svima nama nezadovoljnicima politikom koju DP provodi i odnosom prema koalicijskom partneru nakon parlamentarnih izbora. Nastala su dva različita bloka, a na stranačkom saboru ćemo, temeljem statuta, birati novog predsjednika i zamjenika, nakon čega će se o situaciji u stranci znati puno više”, kazao je u razgovoru za Antenu Zadar.

Tvrdi kako je na sjednicama Predsjedništva u više navrata ukazivao na problem loše komunikacije.

“Prije raspisivanja izbora u dva tjedna imali smo tri telefonske sjednice, iako je bila riječ o vrlo važnim temama, kao što je kooptiranje novoizabranih saborskih zastupnika i imenovanje državnih tajnika. To su jako važne teme, međutim, umjesto sastanka uživo na kojemu bi se o tome raspravljalo, imali smo samo opciju glasovati protiv, za ili biti suzdržan”, istaknuo je i dodao:

“To je nešto jako loše na što sam i ranije upozoravao i što me je, uz moje nezadovoljstvo načinom koalicijskih pregovora i konspirativnošću našeg pregovaračkog tima i prema članovima Predsjedništva stranke i prema javnosti, navelo da mandat stavim u mirovanje. Naravno, uz okolnost gubitka zamjene za ordinaciju obiteljske medicine. U takvim okolnostima sebe nisam vidio u Saboru, a možda bih ovu situaciju s ordinacijom bio i riješio da je situacija u stranci bila bolja, jednako kao i ona u koaliciji s HDZ-om.”

Biloglav je osvojio saborski mandat na parlamentarnim izborima, ali ga je stavio u mirovanje pa ga je u Saboru zamijenio Frane Tokić.

“O situaciji u stranci moje su prognoze bile dosta loše, a na kraju se i vidjelo da je DP odustao od svega što smo biračima obećali prije izbora. Dovelo je to do nezadovoljstva dijela članova vodstvom stranke, koja će na ovim izborima pokušati demokratskim putem stranku vratiti na put na kojemu smo bili.”

Najavio je i za koga će glasati na nadolazećim unutarstranačkim izborima.

“Otvoreno sam na strani grupacije koju predvodi Radić, a na izborima su moguće dvije opcije – jedna je da pobijedi Penava, i to zahvaljujući nerazmjernom broju delegata ukoliko dođe do manipulacija oko njihove kvote kako bi većina izaslanika bila iz Vukovara”, kazao je i napomenuo:

“U takvoj je situaciji nemoguće dobiti rezultate koji odražavaju stvarne snage unutar DP-a jer će ti delegati ciljano podići ruku za Penavu. U tom slučaju možemo reći da je DP kao stranka gotov zato što će ga naši birači kazniti. Jer, ovakav je DP odigrao jednokratnu ulogu, poslužio je HDZ-u i Ivanu Penavi, koji je zadovoljio neke svoje jednokratne interese, ali stranka više neće postojati i više se nemamo čemu nadati.”

Ipak, ako ne pobijedi Penava…

“Tad će DP opstati. Iako, uz teške ožiljke. Doći će i do podjele u klubu zastupnika u Saboru, ali će stranka ipak opstati. Tada ćemo na prvom sljedećem testu, lokalnim izborima iduće godine, moći provjeriti kakav nam je rejting, odnosno koliko zaista vrijedimo”, zaključio je Damir Biloglav.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare