Jandroković upozorio da je Zapadni Balkan meta i izvor hibridnih prijetnji

Vijesti 22. kol 202419:49 0 komentara
Jandroković upozorio da je Zapadni Balkan meta i izvor hibridnih prijetnji
N1

Uz domaćina neformalnog sastanka u formatu Austerlitz+, predsjednika Nacionalnog vijeća Austrije Wolfganga Sobotke, na raspravi su uz Jandrokovića sudjelovali čelnici i predstavnici parlamenata Češke, Slovačke, Slovenije i Italije, priopćila je saborska služba za odnose s javnošću

Zapadni Balkan meta i izvor hibridnih prijetnji

Uvodno tematsko izlaganje održao je Josef Schröfl, zamjenik ravnatelja Europskog centra izvrsnosti za suzbijanje hibridnih prijetnji u Helsinkiju, a na dnevnom redu se našlo i stanje na zapadnom Balkanu te pitanje proširenja EU-a.

“Glavne teme o kojima se raspravljalo na radnom dijelu sastanka bile su hibridne prijetnje i opasnosti koje one predstavljaju za demokracije te aktualna situacija na zapadnom Balkanu i proširenje Europske unije”, stoji u priopćenju.

Prema istom izvoru, Gordan Jandroković je upozorio da su hibridne prijetnje u porastu diljem svijeta te da je hrvatsko neposredno susjedstvo, prostor zapadnog Balkana, “trenutno i meta i izvor brojnih hibridnih prijetnji“.

Bitno drukčije agende zapadnog Balkana

“Cilj takvog nepoželjnog djelovanja najčešće je usmjeriti države zapadnog Balkana prema akterima koji imaju bitno drukčije agende od euroatlantske, za koju su se države regije ranije politički opredijelile i koja je u interesu Europske unije i NATO-a.

Sve to zahtijeva izniman oprez država članica tih saveza ukoliko želimo izbjeći da neki politički procesi postanu reverzibilni i ukoliko se želi spriječiti eventualne nove krizne situacije u budućnosti”, rekao je Jandroković.

Pozvao je na jačanje suradnje među državama na suzbijanju hibridnih prijetnji te istaknuo da “zlonamjerni akteri, vanjski i unutarnji, svakodnevno pokušavaju potkopavati naše demokracije i izborne procese, ali i svjetski poredak temeljen na pravilima te naš način života”

Predsjednik Sabora je ukazao da je, ukoliko se želimo uspješno nositi s aktualnim i budućim izazovima hibridne prirode te očuvati naše demokratske vrijednosti, nužna snažna predvodnička uloga državnih institucija, u koordinaciji s civilnim društvom te uz intenzivnu međunarodnu suradnju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!