Provjerili smo kad će HEP uključiti grijanje u Zagrebu i koliko zgrada nije spremno za to

Vijesti 13. ruj 202410:41 0 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL/ilustracija

U Hrvatsku je ovog tjedna stiglo osjetno zahlađenje. U petak ujutro u Zagrebu je temperatura bila ispod 10 °C te smo stoga upitali toplanu kada Zagrepčanke i Zagrepčani mogu očekivati uključivanje grijanja.

Iz HEP-Toplinarstva podsjećaju da ogrjevna sezona započinje razdobljem spremnosti za grijanje, tj. najranije od 15. rujna.

“Uključivanje grijanja u ogrjevnoj sezoni započinje na temelju odluke distributera toplinske energije kada se za to ostvare vremenski uvjeti”, kazali su nam iz HEP-Toplinarstva te dodaju da se svakodnevno prate vanjske temperature zraka kao i dugoročna prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda u skladu s kojima će u narednom periodu donijeti odluku o početku uključivanja grijanja u ogrjevnoj sezoni 2024./2025.

Inače, predstavnici suvlasnika zgrada također mogu pisanim putem također zatražiti uključivanje grijanja.

“Predstavnici suvlasnika od 15. rujna 2024. imaju mogućnost podnijeti HEP-Toplinarstvu d.o.o. pisani zahtjev za uključenje grijanja, pod uvjetom da su svi radovi na instalacijama grijanja u njihovim zgradama završeni te da su unutarnje instalacije spremne za prihvat toplinske energije”, pojašnjavaju iz HEP-Toplinarstva.

Koliko zgrada još nije spremno za grijanje?

Iz HEP-Toplinarstva su nam otkrili i koliko zgrada u Zagrebu još uvijek nije spremno za uključivanje grijanja.

“Imamo 339 zgrada koje nisu spremne za grijanje, jer u istima krajnji kupci još uvijek provode radove na unutarnjim instalacijama u svojim stambenim ili poslovnim prostorima, odnosno u kojima instalacije nisu napunjene pogonskom vodom. Predstavnici suvlasnika ili upravitelji tih zgrada prije početka punjenja unutarnjih instalacija grijanja trebaju dostaviti pisanu obavijest HEP-Toplinarstvu d.o.o. da su svi radovi završeni te da su instalacije spremne za prihvat toplinske energije”, naveli su.

Iz HEP-Toplinarstva podsjećaju i od koliko se sati pali grijanje i kad se gasi.

“Grijanje se u dnevnom režimu rada uključuje u 6 sati, a isključuje u 22 sata. Na pisani zahtjev ovlaštenog predstavnika suvlasnika zgrade HEP-Toplinarstvo d.o.o. može izmijeniti početak i završetak uključivanja grijanja u dnevnom režimu rada”, poručuju iz HEP-Toplinarstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!