Oglas

Kako prepoznati kancerogenu hranu? Pripazite na ove oznake na namirnicama

author
N1 Hrvatska
06. velj. 2023. 21:54
Selection of assorted home made meats, jerky and sausages on a farmers market in Vilnius, Lithuania. Kaziukas, traditional spring fair in capital of L
MNStudio / Alamy / Alamy / Profimedia / ilustracija | MNStudio / Alamy / Alamy / Profimedia / ilustracija

Nutricionist Nenad Bratković u Newsnightu je pojasnio na koje oznake treba pripaziti kada kupujemo namirnice, a posebice kada kupujemo mesne proizvode. Objasnio je i što je to loše u kobasicama, krvavicama i sličnim proizvodima.

Oglas

"Uvijek su ti prijepori je li unos mesa taj koji je onkogen, odnosno koji potencijalno uzrokuje ili je povezan s uzročnicima raka. Međutim, preporuke Svjetske zdravstvene organizacije su da su industrijski procesuirani suhomesnati i prerađeni proizvodi štetni za zdravlje, remete čitav niz mehanizama i potiču nastanak karcinoma, prije svega karcinoma želuca", objasnio je Bratković.

"Što je to unutra? Prije svega tvari koje čuvaju da se prerađevina ne pokvari mikrobiološki - nitrati, tvari koje daju onu prepopznatljivu boju, primjerice narančastu ili rozu boju hrenovkama. Sve što je oko E200 su konzervansi, E250 i E251 su natrijevi nitriti koje uglavnom smatramo kancorogenima", pojasnio je nutricionist.

1675716091-nutric-1024x575.jpg
N1 | N1



Bratković navodi da oni koji stavljaju proizvod na tržište moraju te aditive jasno deklarirati. Što se tiče E brojeva, navodi da oni predstavljaju međunarodnu klasifikaciju aditiva u hrani.

Dodaje da postoje i prirodna bojila poput karotena u mrkvama. Pojasnio je i kako prepoznati kancerogenu hranu te koje E brojeve bi trebalo izbjegavati.

"Sigurno bih istaknuo E250 i E251. Uglavnom se nalaze u mesnim prerađevinama, u šunkama, salamama, hrenovkama i slično", kazao je nutricionist, dodajući da bi takve proizvode bile idealno u potpunosti izbjegavati. Bratković preporučuje da ih ne bi trebalo konzumirati nijednom tjednom, a ako već morate, onda neka to bude dva puta mjesečno.

Naveo je i što bi još trebalo izbjegavati. "Pojačivači okusa E620 i E621 često se koriste u začinskim solima, grickalicama koje imaju umami okus, čipsevi, razni flipsevi, istaknuo bih i žute začinske soli koje koristimo umjesto začina."

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama