Marija Batinić Sermek iz Uprave za stočarstvo i poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede govorila je za N1 Studio uživo o problemu bacanja hrane.
Otpad od hrane je, kako ističe, prije svega okolišni problem jer generira emisije stakleničkih plinova. Zatim troši prirodne resurse, tlo i vodu, te je također i moralno pitanje budući da se hrana baca, a ima mnogo ljudi koju su gladni.
“Svaka hrana koja se baci je bacanje naših vlastitih novaca”, poručuje Batinić Sermek.
Govori kako provode informativno-edukativne kampanje za djecu jer se, kaže, od malih nogu treba razvijati svijest da nije dobro bacati hranu, a što se tiče odraslih provode brojne kampanje kako smanjiti otpad u kućanstvu.
“Najčešći razlog bacanja hrane je da ne planiramo dobro”, objašnjava Batinić Sermek.
Savjetuje kako treba napraviti popis prije kupovine i provjeriti rokove trajanja proizvoda. Višak hrane može se, kako kaže, zamrznuti ili iskoristiti za pripremu novog jela ako je sigurnost zagarantirana.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare