Kandidat za šefa DORH-a: “Dajte mi kvalitetne ljude i ja ću u šatoru organizirati državno odvjetništvo!”

Pixsell/N1

Državno odvjetničko vijeće (DOV) u petak će objaviti imena kandidata koji se natječu za poziciju novog glavnog državnog odvjetnika. Aktualna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek je najavila da se ne namjerava kandidirati. Navodno se četvero kandidata prijavilo na natječaj za čelnu osobu DORH-a, a to su odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik županijskog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, trenutni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić. U N1 Studiju uživo kod Sandre Križanec, razgovarali smo s Nikšom Wagnerom.

“Program je namijenjen Vladi, jer ona je ta koja predlaže kandidata Saboru. Tu je državni odvjetnik u poziciji sličnoj onoj ministra. Međutim, kako je postupak izbora državnog odvjetnika išao kroz javni oglas, logično je da izaziva veliku pozornost javnosti i zato mislim da sam slobodan iznijeti neke svoje osnovne segmente iz tog programa”, kazao je Wagner, a potom dodao: “Vrlo sam konstruktivan i već duže vremena upozoravam na probleme koji se u Državnom odvjeništvu samo gomilaju. Prvenstveno mislim na kadrovsku situaciju, motivaciju i psihološke momente.”

Glavni problemi su kadrovske prirode

Wagner tvrdi da su materijalna i tehnička sredstva sve bolja, a smatra da je Vlada čak i previše uložila u prostore, automobile i mobitele, dok je s druge strane, problem kadar.

“Nas plaćaju građani, a građani žele jeftino i efikasno državno odvjetništvo i ja u tom pravcu mislim uložiti dodatni napor”, istaknuo je Wagner.

“Kadrovska problematika je pitanje svakog menadžmenta. Dajte mi kvalitetne ljude i ja ću u šatoru organizirati državno odvjetništvo! Ako imate ljude koji nisu educirani, etični i zainteresirani, neće ni u Sheratonu dobro funkcionirati. Kadrovsku krizu imamo već godinama, a ona kulminira na općinskoj razini u Zagrebu, gdje zbog velike fluktuacije, Općinsko državno odvjetništvo radi s 30 posto popunjenosti”, objasnio je jedan od ključnih problema.

Služba više nije atraktivna

Osvrnuo se na glavne razloge nezainteresiranosti za poziciju: “Nije tu samo pitanje plaće. Važni su i odnosi u službi. Ako se ljudi u službi osjećaju sigurno, ako ih šef štiti, ako imaju mogućnost pokazati što znaju, onda će možda i zažmiriti na nešto manju plaću. Nalazimo se u situaciji gdje je državno odvjetništvo vrlo nepopularna služba. Doživljava se kao opresivna služba u kojoj se previše inzistira na hijerarhiji i u kojoj vladaju obrasci preuzeti iz bivšeg sustava.”

“Stvarno stanje u pravosuđu nije baš sjajno, a pogotovo percepcija. Percepcija javnosti je jako loša. Tu u prvi plan ulaze čelni ljudi. Oni moraju iskreno, savjesno, pošteno i svakodnevno izvješćivati i opoziciju i medije i javnost o tome njihovim poslovima, harmonizirati odnose sa svim tim segmentima društva i učiniti da državno odvjetništvo ne bude toliko medijsko eksponirano, pogotovo ne u smislu negativnih događaja, skandala i slično”, dodao je.

“Ne mogu utjecati na promjenu zakonodavnog okvira, ali imam određene ideje i prijedloge kako stvari poboljšati. Prvenstveno, vratiti bolju percepciju, poboljšati faktično stanje, postati popularan i popuniti mjesta mladim kolegicama i kolegama, stručnima i zainteresirana”, naglasio je Wagner.

Upitan umanjuje li mu šanse otvorena kritika DORH-a, odgovorio je: “Ako netko smatra da je stanje dobro, onda im ja ne trebam. Ja se nudim jer smatram da u ovom trenutku mogu pomoći domovini i želim svojim potomcima ostaviti bolje državno odvjetništvo. Ja tu nemam materijalnih motiva, meni je potpuno emotivno irelevantno hoće li me izabrati ili neće. Jednostavno nudim sebe i svoj program, a na Vladi je da bira.”

“Nije mi jasna Turudićeva motivacija”

Kao jedan od razloga zbog kojih se kandidati suzdržavaju od prijavljivanja na natječaje za vodeće pozicije u DORH-u i USKOK-u, Wagner navodi i strah od nedostatka zaštite i nedostatka podrške. Naglašava i važnost vjerodostojnog lidera koji će podržati svoje suradnike.

Komentirao je i kandidaturu Ivana Turudića: “Ja kolegu cijenim. Ne poznajem ga osobno, ali on sigurno odskače od prosjeka sa svojim medijskim istupima. Ne znam njegov program i nije mi jasna njegova motivacija. O nekim njegovim pravnim stavovima imam dijametralno suprotno mišljenje, ali ga načelno doživljavam kao osobu koja je spremna napraviti određene promjene, a pogotovo poboljšati odnos prema javnosti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.