Komandant bivše JNA osumnjičen u odsustvu za ratni zločin u Saborskom

Vijesti 02. kol 202413:37 0 komentara
sud, presuda, čekić, sudnica, suđenje
Pixabay/Ilustracija

Karlovačka policija izvijestila je u petak da je zbog ratnog zločina ubojstva 37 civila u Saborskom 1991., podignula kaznenu prijavu u odsutnosti protiv 82-godišnjeg komandanta 13. korpusa tadašnje JNA, a pretpostavlja se da je riječ o Slobodanu Đorđeviću.

Istragom, koja je vođena u suradnji s riječkim Županijskim državnim odvjetništvom, utvrđeno je sumnja da je osumnjičenik 7. studenog 1991. godine izdao zapovijed za napad na Saborsko i okolna mjesta na temelju koje su njemu podčinjene postrojbe JNA i pripadnici paravojnih postrojbi takozvane SAO Krajina kršili pravila međunarodnog prava do kraja 1991. godine, izvijestila je policija.

Na temelju te zapovjedi, precizirala je policija, na Saborsko i okolicu izvršeni su nasumični napadi uz zrakoplovnu potporu iz raznovrsnog topničkog i raketnog oružja u kojima su uništeni civilni objekti – kuće, gospodarske i poslovne zgrade te vjerski objekti.

Pripadnici neprijateljske vojske potom su zlostavljali i ubili 37 civila, pretežito muškaraca i žena starije dobi.

“Znajući za počinjenje zločina, osumnjičenik nije poduzeo dužne radnje da spriječi nezakonita postupanja svojih postrojbi niti da se kazne počinitelji tih zločina, već je pristao da njemu podređene osobe nastave s protupravnim radnjama”, ustvrdila je karlovačka policija.

Dodala je da su ekshumirani i identificirani posmrtni ostaci 29 ubijenih civila i da se i dalje traga za posmrtnim ostacima osmero.

Policija nije htjela otkriti identitet osumnjičenika, a pretpostavlja se da je riječ o Slobodanu Đorđeviću jer je prema arhivskim dokumentima on izdao zapovijed za napad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!