Ministar Piletić će od SUH-a preuzeti 34 tisuće potpisa za veće mirovine

Vijesti 26. lip 202412:15 0 komentara
Marko Prpic/PIXSELL

Ministar Marin Piletić nakon mjeseci ignoriranja napokon je odlučio preuzeti potpise peticije ‘Veće mirovine odmah’. Predstavnike Sindikata umirovljenika Hrvatske primit će sutra u 9 sati, a osim 34.000 potpisa uručit će mu i oko 2.000 poruka u kojima su umirovljenici napisali ministru kako žive. Sjednica nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe održat će se u rujnu, a to će ujedno biti i nastavak SUH-ovih pregovora za povećanje mirovina.

Nakon nekoliko mjeseci agonije i ignoriranja umirovljenika od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ministar Marin Piletić napokon će preuzeti 34.000 potpisa SUH-ove peticije ‘Veće mirovine odmah’. Predstavnike Sindikata umirovljenika Hrvatske primit će sutra u 9 sati. Osim potpisa, uručit će mu i oko 2.000 poruka očajnih umirovljenika, a iz kojih bi ministar trebao dobiti uvid u to kako žive, piše mirovina.hr.

Sjednica Nacionalnog vijeća bit će u rujnu

Koliko je važno da ministar poštuje demokratski institut peticije, pogotovo kada je riječ o tako ranjivoj kategoriji građana, trebalo ga je podsjetiti. Tako je SUH-ova predsjednica Jasna A. Petrović čak dvaput javno tražila termin susreta posljednjih mjeseci, o čemu smo pisali ovdje, ali odjeka dosad nije bilo. Naime, ministar je načuo da bi mu potpise u ured mogao dostaviti Glovo, jer drugog načina nije bilo pa je i sam shvatio što treba učiniti.

Inače, peticija je pokrenuta krajem veljače, a u međuvremenu je sastavljena nova Vlada. Unatoč brojnim obećanjima za umirovljenike, ništa još nije realizirano. Očito se čekala ljetna stanka pa se važna umirovljenička pitanja ostavljaju za kraj ljeta. Tako će u rujnu napokon biti održana i sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, nakon skoro godinu dana.

Podsjetimo, lani u studenom obećana je nova formula usklađivanja, no njezine primjene još uvijek nema, kao ni trajnog dodatka na mirovine. Tako će i srpanjsko usklađivanje biti prema sadašnjoj formuli, a umirovljenicima bi trebalo donijeti više od sedam posto veće mirovine, o čemu smo pisali ovdje. Isto tako, nije provedeno do kraja ni obećano ukidanje alimentacije djedovima i bakama za unuke.

SUH nastavlja pregovarati za veće mirovine

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pitali smo još u petak zašto se toliko čeka s primopredajom potpisa i kada će do tog susreta doći, kada će se održati sjednica Nacionalnog vijeća te jesu li spremni na daljnje pregovore s predstavnicima umirovljenika. Zanimalo nas je i kada umirovljenici mogu očekivati realizaciju već dogovorenih izmjena, kao što je trajni dodatak na mirovinu, nova formula usklađivanja i dulji dodatni staž za majke, a odgovore još uvijek čekamo.

Podsjetimo, SUH traži da se vrati dug svima umirovljenima nakon 1. siječnja 1999. zbog krivo izračunate prve aktualne vrijednosti mirovina. Traže i da se mirovine hitno povećaju za 10,5 posto, kao i formulu usklađivanja u stopostotnom iznosu i to tri puta godišnje. Traže i ukidanje penalizacije za prijevremene umirovljenike kada ispune uvjet dobi za ostvarivanje starosne mirovine. Tu je i zahtjev da se uvede godišnja naknada kao ‘trinaesta mirovina’ i da svaka umirovljena majka dobije dodani staž po rođenom djetetu, bez obzira kada je umirovljena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!