Nesreća na A1: “Pacijenti kažu da govore arapski, ali ni uz Google Translate nismo uspjeli komunicirati”

Troje ljudi izgubilo je život u teškoj nesreći koja se dogodila u noći s petka na subotu na autocesti A1. Liječnik Juraj Katušin iz Opće bolnice Karlovac, jednoj od bolnica u kojoj se liječe ozlijeđeni, za Dnevnik N1 našem je Ivanu Hrstiću otkrio u kakvom su stanju pacijenti.

Podsjetimo, u subotu ujutro na autocesti A1 kod Karlovca u sudaru dvaju automobila poginule su tri osobe dok je 12-ero osoba ozlijeđeno i liječnička pomoć pruža im se u bolnicama u Zagrebu, Ogulinu, Karlovcu i Rijeci. Poginuli su 48-godišnji vozač i njegova godinu dana mlađa suputnica u automobilu hrvatskih oznaka dok je u automobilu mađarskih oznaka smrtno stradao jedan putnik čiji identitet još nije utvrđen. Po neslužbenim podacima u tom su vozilu ozlijeđeni migranti koje je prevozio krijumčar migrantima. Županijska državna odvjetnica i ministar unutarnjih poslova ne potvrđuju da se radi o ilegalnim migrantima, no tome u prilog govori činjenica da kod sebe nemaju nikakve dokumente.

Poginuli bračni par vraćao se iz Zagreba kući u Rijeku, a na stražnjem sjedalu spavao je njihov 16-godišnji sin koji je prošao s lakšim ozljedama.

Liječnik Juraj Katušin otkrio je da od šest osoba primljenih u OB Karlovac, troje ima teže ozljede: “Svi su van životne opasnosti, stabilno. Kod jedne osobe će trebati operacija, a ostali su na promatranju. Sad nas čeka nas operativni zahvat od dva do tri sata.”

Na pitanje jesu li ostvarili kontakt s pacijentima budući da se radi o stranim državljanima, Katušin je rekao:

“Zasad, usprkos korištenju Google Translatea, nismo uspjeli. Oni kažu da su Egipćani, da govore arapski, ali nam govore da prijevod nije uspješan, da to nije taj jezik.”

Otkrio je i da su u sustavu zavedeni pod šiframa budući da kod sebe nisu imali identifikacijske dokumente. Davor Božinović je ranije potvrdio da policija radi na utvrđivanju njihova identiteta.

“Zasad su svi još na bolničkom liječenju, promatranju od 48 do 72 sata da isključimo skrivene, ozbiljnije ozljede, a onda će biti pušteni kući”, rekao je Katušin i potvrdio da se na odjelu nalaze pripadnici MUP-a koji čuvaju ozlijeđene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.