VIDEO / Pupnatsku Luku na Korčuli progutalo nevrijeme

Vijesti 10. ruj 202421:47 0 komentara
Zvonimir Barisin/PIXSELL / Ilustracija

Snažno nevrijeme sinoć je pogodilo otok Korčulu. Obilna kiša, koja je pala u nepunih sat vremena, potopila je kuće, srušila stabla, a bilo je i ozlijeđenih. Vatrogasci su cijeli dan pokušavali pomoći mještanima, a šteta je golema.

Pupnatska luka

Pupnatsku Luku gotovo je progutalo nevrijeme. Bageri cijeli dan pokušavaju očistiti puteve.

“Velika količina vode cijeli je materijal ponijela u more”, rekao je Blaženko Poša iz Pupnatske Luke.

Stradala mu je kuća, ali i ulica. Za sada se još ne zna kolika je šteta.

Ovako je to izgledalo u samom gradu Korčuli:

“Stara cesta koja spaja otok, odnosno Pupnat s Čarom, je zatvorena. Županijske ceste su je zatvorile jer prijeti opasnost od odrona”, izjavila je gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević.

Najteže je bilo Dušanu, kojeg je bujica jednostavno odnijela. Život mu je spasilo to što je sportaš, jedan od najslavnijih slovenskih ultramaratonaca:

“Zamalo sam udario glavom, a da jesam sigurno bi bio mrtav. Katapultiralo me preko skala na žal”, rekao je, a prenosi HRT.

Najgore u Lumbardi

“Nevrijeme je najviše zahvatilo Lumbardu, preko koje je prošao šijun, kako ga mi zovemo. Tako da je napravio štete, puno je borova palo. Stradali su krovovi kuća, imali smo par intervencija u kojima smo oslobađali autmobile. Imali smo preko 40 ispumpavanja tijekom večeri,” istaknuo je zapovjednik DVD-a Korčula Francesco Verazza.

Stradala je i zgrada Lumbardske općine, krov je doslovno propao.

“Na dijelu koji je pod ravnim krovom je nastala odjednom velika količina vode, stvorio se bazen i propao je dio krovišta. Zgrada je pod konzervatorskom zaštitom, već dvije godine pokušavamo od njih dobiti suglanost za hidroizolaciju krova, međutim istu nismo dobili. Sad sam podigla na višu razinu, na razinu Ministarstva i nadam se njihovome odgovoru i financijskoj pomoći jer ovo je situacija koju ne možemo sami riješiti”, naglasila je načelnica općine Lumbarda Marija Klisura te procjenjuje kako je šteta najmanje 150.000 eura, javlja HRT.

Već za petak je najavljeno novo veliko nevrijeme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!