Zbog udara groma buknulo više požara kod Splita. Jedan još uvijek gori, na terenu više od sto vatrogasaca

Vijesti 27. kol 202406:51 > 09:41 0 komentara

Grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je u ponedjeljak navečer dio Dalmacije, udari gromova uzrokovali su i požare na više lokacija na splitskom području, a prema pisanju lokalnih portala, vatra se na Perunu razbuktala i približila kućama te raketnoj bazi Žrnovnica. U tijeku je gašenje požara na brdu Markovača, istočno od Žrnovnice, dok je požar na brdu Perun između Žrnovnice i Podstrana jutros proglašen ugašenim, izvijestili su utorak iz županijskog vatrogasnog središta Split.

Udari munja su izazvali dva požara na brdu Perun između Žrnovnice i Podstrane, a najveći je aktivan na brdu Markovača, istočno od Žrnovnice, vatra je nekoliko stotina metara od tamošnje vojne baze, piše portal Dalmacija danas.

N1 / Tea Mihanović
N1 / Tea Mihanović
N1 / Tea Mihanović
N1 / Tea Mihanović
N1 / Tea Mihanović

Nevrijeme praćeno jakom kišom, tučom i grmljavinom dijelove Dalmacije pogodilo je u ponedjeljak navečer iza 22 sata, a prema pisanju portala, nekoliko udara munja izazvalo je požare i na splitskom odlagalištu otpada Karepovac, gorjelo je i na brdu Mosor.

Zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika Mario Mikas za N1 je potvrdio da su svi požari, osim onog koji gori kod Žrnovnice ugašeni. Na terenu je noćas bilo 105 vatrogasaca. Mikas kaže i kako očekuje da će požar kod Žrnovnice biti ugašen tijekom dana.

Požar na brdu Markovača dojavljen je sinoć oko 22,40 sati, a jutros ga gasi više od sto vatrogasca, dva kanadera i 30 vozila, rekli su Hini u vatrogasnom središtu.

Požar koji je izbio na nepristupačnom terenu pod kontrolom je vatrogasaca te nema ugroze za naseljena mjesta. Vatreni plamen ne ugrožava kuće niti stambene objekte, rekli su Hini u vatrogasnom središtu.

Zbog požara na županijskoj cesti Žrnovnica-Tugare (ŽC6142) promet je prekinut. Obilazak je Jadranskom magistralom (DC8) Omiš-Stobreč, i obrnuto, javio je Hrvatski autoklub.

Zabilježena su i dva požara uslijed udara groma na području Peruna, Gornja Podstrana koja su lokalizirana 20-tak minuta iza ponoći. Na intervenciji gašenja požara angažirano je 46 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP Split, JVP Podstrana te lokalni DVD -ovi.

Na sanaciji i osiguranju požarišta angažirani su vatrogasci iz JVP i DVD Podstrana.

Uslijed udara groma zabilježen je i požar otvorenog prostora i na Križnjaku, Plano koji je lokaliziran u 3:40 sati. Požarom je zahvaćeno raslinje na trenutno procijenjenoj površini od 9 ha. Na intervenciji gašenja požara ukupno su bila angažirana 43 vatrogasca sa 15 vatrogasnih vozila iz IVP Split, JVP Trogir, i DVD-a Kaštela, Mladost, Slatine, Okruk i Trogir.

Požar otvorenog prostora uslijed udara groma na području Trogira (Labin), Vilajica u čijem je gašenju sudjelovalo 19 vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila iz IVP Split, JVP Trogir i DVD Trogir ugašen je u 3:40 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!