Novi problem s vrtićima: “Odlučili su svu djecu ispisati pa provesti nove upise”

Vijesti 21. svi 202313:23 0 komentara

Zakonska odredba prema kojoj prednost pri upisu djece u vrtiće ove godine imaju djeca starija od četiri godine dodatno je zastrašila već ionako istraumatizirane roditelje vrtićaraca kojima je danas teže djecu upisati u vrtić nego na fakultet. Zašto se to dogodilo i kako će se riješiti, kada ćemo napokon doći do standarda da sva djeca imaju mjesto u vrtićima u našoj zemlji? O novom valu problema i nezadovoljstva u TNT-u govorila je Katarina Turković Gulin iz Udruge odgojitelja Sidro.

Objašnjavajući cilj ove odredbe Katarina Turković Gulin je otkrila da se sad zapravo primjenjuje zakon izglasan prošle godine zbog čega se iz vrtića ispisuju djeca koja su ga već pohađala, da bi ispoštovao novi zakon s granicom od četiri godine.

“Svi smo krivi za ovo stanje. EU je još prije više godina isticala koliko je važan predškolski odgoj, koliko uključena djeca u kasnijem obrazovanju postižu bolje rezultate. EU je u svim državama članicama niz godina radila pritisak da se omogući što ranije uključivanje u prvu stepenicu obrazovanja, vrtiće. Ali ne radimo ništa da osiguramo infrastukturu da se promjena dogodi”, rekla je Turković Gulin i dodala:

“Dobili smo informaciju da će se obvezna osnovna škola pomaknuti za godinu ranije pa će obvezan vrtić krenuti sa četiri godine. Upravo zato dolazi odredba u zakonu da se prednost pri uključivanju djece daje djeci koja su 1. travnja tekuće godine napunila četiri godine. To je sjajno, mi to pozdravljamo, ali apsolutno je neprihvatljivo jer nismo osigurali infrasturkturu.

Zakon je prošle godine stupio na sngu i oni su sad odlučili postupiti prema tom zakonu, ispisati svu djecu iz vrtića te provesti ponovne upise. Javlja nam se velik broj roditelja gdje trogodišnjaci, koji još nisu napunili četiri godine, postaju isključena iz programa iako su već par godina pohađali vrtić. Ako netko misli da je to reforma, jako je pogriješio. Kako trogodišnjaku objasniti da više ne može u vrtić? Ako ćemo poštovati zakon, onda neka se poštuje i pedagoški standard, broj djece u grupi, uvjeta rada i plaća odgojitelja.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!