Afera iz Porezne uprave: USKOK optužio visokopozicioniranog šefa nakon što je otkriveno da je uzeo mito

Crna kronika 09. srp 202409:45 1 komentar
Marko Prpic/PIXSELL

USKOK je upravo objavio da je podigao optužnicu protiv nekadašnjeg visokopozicioniranog šefa u Poreznoj upravi Slaviše Penave i još troje ljudi koji su bili uključeni u korupcijski lanac raskrinkan prije godinu dana.

Prema optužnici, Penava je u prosincu 2021. kao voditelj Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise u Središnjem uredu Porezne uprave dogovorio s poduzetnikom Denisom Bilićem kojeg je jedna tvrtka angažirala da će im pomoći deblokirati račun. Do blokade je došlo jer je ova firma neuredno vodila poslovne knjige. USKOK u svom priopćenju o ovoj optužnici nije navodio identitete okrivljenih.

Mito za šefa u Poreznoj

Penava je, prema optužnici dobio 2.500 eura mita koje mu je poduzetnik predao 3. prosinca 2021. godine. Penava je iduća tri mjeseca od voditelja Ispostave Porezne uprave Pešćenica tražio podatke o firmi koja je bila u blokadi, kako bi im se račun žurno deblokriao.

Firma je, na osnovu podataka što su ih dobili od Penave i njegovog suradnika, urediti poslovne knjige i dobiti deblokadu računa od strane Porezne uprave, te su nakon toga i nastavili s poslovanjem.

USKOK optužnicom tereti Bilića da je od prosinca 2015. preko zaposlenice u Centru za provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima u Financijskoj agenciji dobivao službene informacije o raznim tvrtkama i privatnim osobama. Ona je za te svoje usluge, tvrdi USKOK, dobila ukupno 1.748 eura mita.

Odavanje službenih podataka

Osim toga, Bilić je optužen i da je s poreznicom iz Područnog ureda u Zagrebu u Službi za naplatu i ovrhu sredio da se ne naplati dug njegove mame koji je u siječnju 2016. iznosio oko 20 tisuća eura. Iako je Porezna uprava mogla dug naplatiti preko nekretnine Bilićeve mame na Hvaru optužena poreznica nije upisala založno pravo, a u međuvremenu je dug otišao u zastaru. Sada je i to obuhvaćeno optužnicom.

Ova ista poreznica Biliću je, prema USKOK-ovoj optužnici od kraja 2015. do kraja 2016. dostavljala razne podatke iz službenog sustava Porezne uprave.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare