Optužena skupina prevaranata: Oštetili proračun za 8,5 milijuna kuna

Vijesti 13. kol 202411:48 0 komentara
Marko Prpic/PIXSELL

Uskok je dovršio istragu i pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice državljana BiH, sina i oca M. O. (46) i R. O. (67), te sedmero hrvatskih državljana koje tereti za kružne prevare u trgovini drvom kojima je državni proračun oštećen za gotovo 8,5 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je, ne otkrivajući identitete, priopćilo da je optužnicom, uz sina i oca, obuhvaćeno sedmero hrvatskih državljana u dobi od 29 do 84 godine te da skupinu terete za zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaju poreza ili carine u zločinačkom udruženju, kao i pomaganja pri zloporabama i utaji u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom Uskok sinu i ocu stavlja na teret da su, od početka 2019. do sredine svibnja 2022. u Zagrebačkoj županiji i Slavoniji, kao direktori tvrtki povezali ostale okrivljenike, koji su također bili odgovorne osobe raznih poduzeća, a sve radi stjecanja nepripadne materijalne koristi neosnovanim isplatama iz tvrtki koje su naknadno opravdavali lažnom poslovnom dokumentacijom te umanjivali osnovice za obračun poreza.

Sin i otac su, prema optužnici, prebacivali novac sa žiro-računa tvrtki na račune drugih poduzeća pod njihovom kontrolom ili kontrolom ostalih okrivljenika, a također su angažirali više osoba s kojima su dogovorili osnivanje tvrtki radi potpisivanja nevjerodostojne dokumentacije kojom bi se opravdale neosnovane novčane doznake koje bi zatim zadržavali za sebe.

Uz to, sina i oca tužiteljstvo tereti da su angažirali osobe za knjiženje lažne poslovne dokumentacije na temelju kojih su umanjivali obveze s osnove poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost.

Osnivali fiktivne tvrtke za izvlačenje novca

Također, otac i sin optuženi su da su tijekom 2020. angažirali dvije osobe iz Srbije da osnuju tvrtke “bez stvarne namjere obavljanja poslovne djelatnosti” na koje su uplaćivali novac i koristiti ih za neosnovano izvlačenje novca.

Tako su sin i otac iz više tvrtki neosnovano isplatili preko 20 milijuna kuna, od čega su iznosom od 9,2 milijuna kuna bez obračuna i plaćanja poreza na dohodak i dužnih doprinosa te bez ikakve evidencije u poslovnim knjigama, u gotovini platili radnike.

Pritom su uz pomoć ostalih okrivljenika oštetili državni proračun s osnove poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit i poreza na dohodak za ukupno 8,49 milijuna kuna, a više trgovačkih društava za ukupno 8,1 milijun kuna.

Osim toga, četverookrivljeniog tužiteljstvo tereti da se uz pomoć petookrivljenika neosnovanim podizanjem novca u privatne svrhe okoristio za 6,8 milijuna kuna, pri čemu su dvije tvrtke oštetili za 4,1 milijun kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!