Rimac: Penavin plakat je udar na dignitet cijelog Domovinskog rata

Vijesti 27. lis 202316:39 4 komentara

Veliko U i HOS na službenom plakatu grada Vukovara uoči Kolone sjećanja u Newsroomu je komentirao polički analitičar i profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Rimac.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio je u petak da će ove godine Kolonu sjećanja predvoditi pripadnici HOS-a i poručio “svima onima koji imaju nešto protiv HOS-a” da ne trebaju dolaziti 18. studenoga na obilježavanje stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

Je li trebalo nešto ovakvo očekivati Penave i Domovinskog pokreta s obzirom na približavanje izbora i njihov rejting koji se vrti oko praga?

“U kampanji svašta možemo, ali ovo nisam očekivao. Ovo je udar na dignitet cijelog Domovinskog rata i dijeljenje rata po jednoj ideološkoj osnovi koja je već odavno trebala biti riješena. Svi znamo što je bila NDH u odnosu na Hitlerovu Njemačku i koliko je takva država jednostavno bila oblačena suradnjom s Hitlerom. Svaka daljnja revitalizacija tih ideja je neprihvatljiva, ne samo u hrvatskom, nego i u svjetskom kontekstu”, odgovara Rimac.

“Čini se da neki ljudi shvaćaju da mi kažnjavamo simboliku ustaškog pokreta samo jer UEFA-a to traži i zato što se ne bi igrale utakmice s gledateljima, a u svakodnevnom životu ne treba kažnjavati, valjda treba promovirati”, dodao je.

Penava očito vodi neku svoju političku bitku za izolaciju Hrvatske

Rimac ističe da mi praktički već od proglašenja samostalne Hrvatske pratimo neodlučnost političara da se distanciraju od onoga što je bilo u Drugom svjetskom u pogledu suradnje s nacistima i zločinima.

“Činjenica je da nas nije napala komunistička jugoslavenska vojska, nego velikosrpski moćnici koji su htjeli dominaciju Srbije nad cijelom Jugoslavijom. To što se to još zvalo jugoslavenskom vojskom trebalo je samo zbuniti Hrvate. Vukovar je ujedinio Hrvate u borbi za nezavisnost i sudjelovali su mnogi, bez obzira što su različite ideološke pozicije pojedinih branitelja bile vidljive”, rekao je Rimac.

Penava plakat izjednačava s dignitetom Domovinskog rata u cjelini. Poziva policiju, novinare, suce, strane veleposlanike da reagiraju. Možda bi to i htio jer se od svih slova, zaustavio na slovu “U”.

Vukovar.hr

U govoru još je još pojačao, iako je plakat sam po sebi dovoljan. Penava očito vodi neku svoju političku bitku za izolaciju Hrvatske od ostatka Europe i svijeta i neku viziju Hrvatske koja će biti sama sa sobom i nikim drugim. Plakat jest provokacija, predizborna provokacija, ali provokacija koja dira u osnove digniteta Domovinskog rata i to je nešto što je svakako veliki udarac, ne samo za Hrvatsku, nego za sve koji misle da su Vukovar i cijeli Domovinski rat nešto što je Hrvatska napravila s pravom i s razlogom. Na ovaj način se sve svodi na samo jednu skupinu branitelja koja je tu promovirana i valjda ima isključivo pravo slaviti pobjede i žrtve Domovinskog rata”, rekao je Rimac te dodao: “Mnogi koji se danas tu pojavljuju uopće nisu bili u Domovinskom ratu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare