Petek: Izmjene GUP-a su kozmetičke

Vijesti 22. srp 202421:39 0 komentara

Renato Petek, SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, gostovao je u N1 studiju uživo kod našeg Ilije Jandrića s kojim je komentirao najavljene izmjene Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (GUP).

Osvrćući se na brojne radove koji se trenutno događaju diljem Zagreba Petek je ustvrdio kako je to nešto što su svi očekivali.

“Svi smo očekivali brojne radove koji su toliko potrebni. Pogotovo na promjerni starih cijevi. Ljeto je pravo vrijeme, da se naprave svi radovi koji u mogućnosti biti realizirani.”, komentirao je Petek ustvrdivši kako mu je ipak malo čudan pristup obnovi cesta u Zagrebu.

“Kada se u određenom dijelu zatvori jedna “kucavica” kao primjerice Ilica na dva mjeseca, onda je neobično zatvoriti još jednu kao što je Ozaljska, te sav promet preusmjeriti na jednu ulicu na kojoj sve stvaraju neuobičajeno veliki prometni čepovi.”, ustvrdio je Petek.

“Radi se o kozmetičkim promjenama”

Osvrćući se najavljene dopune GUP-a, Petek je ustvrdio da ga frustrira izostanak rada na kompletno novom GUP-u.

“Dogovor bio da ćemo raditi na kompletno novom GUP-u i da ćemo promijeniti pristup tom dokumentu. Mi sada opet imamo točkaste izmjene GUP-a, nešto što je Milan Bandić nekoliko puta radio, nakon čega smo ga oštro kritizirali”, rekao je.

Dodao je i kako neke izmjene poput onih za zaštitu zelenih površina idu u dobrom smjeru, no kako se i ovim dopunama otvara niz dodatnih pitanja.

“Nažalost radi se o manje kozmetičkim promjenama a ne o nekom suštinskom pristupu. Ja bih volio vidjeti i studiju prometa i razvoja, stanovanja i svih ostalih politika grad koje bi se ukomponirale u GUP… Propust sadašnje vlasti je da nastavljaju s kratkoročnim planovima i ne nude dugoročna rješenja.  Ne nude odgovore na to kako dugoročno riješiti problem prometa ili primjerice problem stanovanja”, ocijenio je Petek.

“Izostaje dugoročna perspektiva”

Ustvrdio je kako je problem kod izostanka dugoročne strategije to da građani ne znaju što je njihova perspektiva u Zagrebu.

“Primjerice, ljudi u nekoliko ulica 40-ak godina ne mogu ništa sa svojim zemljištem jer su s GUP-om spriječeni jer se čeka otkup i izgradnja prometnice.”

Zaključno, Petek je komentirao i najavu izgradnje nova tri mosta koja bi povezivali zapad grada s Novim Zagrebom.

“To dobro zvuči, super, premda su oni u svibnju 2023. glasali protiv Jarunskog mosta, ali su sada prije izbora promijenili svoju odluku. Ne samo da je došlo do zaokreta nego su ponudili čak tri mosta”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!