Picula: EU uskoro mora položiti vrlo ozbiljan ispit

Vijesti 27. sij 202409:56 0 komentara

Gost Novog dana s Mašenkom Vukadinović bio je europarlamentarac Tonino Picula.

Prije točno 79 godina oslobođen je koncentracijski logor Aushwitc. I danas gledamo strahote rata, ponajprije u Gazi, a i ostatkom svijeta se širi val ekstremizma. Sjeme zla uvijek postoji. Picula kaže kako bi volio reći da smo završili s time, ali da povijest ne uči baš najbolje učenike koji ne paze na nastavi. “Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta je dobra prilika da se podsjetimo da, kad međunarodni pravni poredak kolabira i žrtve ostaju nezaštićene pred ničim kontroliranom silom. Za rat u Gazi političkog rješenja još uvijek nema, ali postoji prva reakcija. Jučer je izrečena gotovo jednoglasna odluka Međunarodnog suda pravde da Izrael mora poduzeti sve mjere da spriječi genocid od strane svoje vojske u Gazi, a trebali bi spriječiti i kazniti i poticanje na genocid i osigurati više pomoći za civile. Ta odluka je ostala na pola puta jer je sud obio jasno narediti Izraelu da prekine vojne operacije. Simbolična odluka, ali dolazi u pravom trenutku. 26 tisuća poginulih Palestinaca je zorno upozorenje da se ne smije dopustiti razvoj situacije kakva je danas”, poručuje Picula.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Picula kaže kako najčešće brojke odlučuju o pobjedniku nekog sukoba. Ukrajinski proračun ove godine planira oko 40 mlrd dolara, što je oko polovice iznosa, samo za rat. Svi drugi troškovi podmirit će se iz druge polovice jer država mora funkcionirati i izvan borišta. MMF predviđa da Ukrajina treba barem 37 mlrd dolara vanjske pomoći, a Picula kaže da je ta pomoć u ovom trenutku neizvjesna. “Vjerujem da ćemo 1. 2. ove godine vidjeti jedan ozbiljan test EU-a da pomogne Ukrajini, ali i održi vlastitu svijest o tome kako je potrebno pomagati napadnute zemlje”, kaže.

O situaciji u EU-u najbolje govori situacija u šest država osnivačica EU-a, gdje raste val desne politike. “To je vrlo ozbiljan ispit koji EU uskoro mora položiti”, kaže hrvatski eurozastupnik.

Picula je komentirao i mogući povrataka Donalda Trumpa na čelo SAD-a. EU je u drugačijim sigurnosnim okolnostima nego u vrijeme njegovog prvog mandata, kaže. “EU će morati ozbiljnije poraditi na svojoj sigurnosnoj transformaciji”, kaže Picula.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!