Poplave stižu u naše susjedstvo, evo kad Hrvatskoj prijeti opasnost

Regija 14. ruj 202420:30 0 komentara

Gradonačelnik Budimpešte izdao je treći stupanj opasnosti od poplava od ponedjeljka u glavnom gradu Mađarske, rečeno je iz njegova ureda.

Na niža područja Margitina otoka koji se nalazi na Dunavu bit će stavljene vreće s pijeskom, navodi se u priopćenju, uz napomenu da bi ovisno o poplavljenosti otok mogao u potpunosti biti zatvoren za vozila i pješake sredinom sljedećeg tjedna.

Očekuje se da će biti poplavljena niža obala Dunava od utorka, navodi ured. Neki niži dijelovi obale na peštanskoj strani i cijela obala uz Dunav na strani Budima bit će zatvoreni od osam sati navečer u ponedjeljak.

Posljednje prognoze daju naslutiti da će vodostaj Dunava iznositi osam metara u drugoj polovici sljedećeg tjedna. Poplave su pogodile i Češku i Poljsku u subotu, dok je u istočnoj Rumunjskoj poginulo u velikim poplavama najmanje pet ljudi.

Austrijske vlasti također su izvijestile o poplavama u subotu ujutro. Očekuje se da će Dunav dosegnuti razinu kakvu dosegne jednom u trideset godina. Dijelovi istočne i južne Njemačke također su pogođeni obilnim padalinama, a Njemačka meteorološka služba (DWD) predviđa nove oluje.

Ni Hrvatska ne može biti mirna. Naime, HRT javlja kako je rijeka Mura kod Murskog Središća sinoć dosegla 302 centimetra. Od tog trenutka i tijekom cijelog dana ona je zapravo u opadanju i kretala se od 250 do 260 centimetara. U ovom trenutku je na 246 centimetara. U utorak 17. rujna očekuje se najkritičniji trenutak i mogućnost poplava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!