Potpredsjednik EP-a za N1: Treba nam Europska energetska unija

Vijesti 24. lis 202219:18 0 komentara
N1

Potpredsjednik Europskog parlamenta Othmar Karas komentirao je za Dnevnik summit Krimske platforme u Zagrebu.

“Ovaj summit je vrlo važan signal građanima da se parlamenti i članice okupljaju i pokazuju Rusiji i građanima svijeta da smo ujedinjeni te da smo spremni braniti mir, demokraciju, parlamentarizam, suverenitet i teritorijalnu ujedinjenost. Mi smo na strani građana u njihovoj borbi za slobodu, mir i demokraciju”, poručio je Othmar Karas.

vezana vijest

No, dodaje da nema automatizma već se moraju konstantno boriti za zajedničke ciljeve, za bolje shvaćenje i razumijevanje, za prihvaćanje i provođenje vrijednosti unije.

“To je pitanje naše moći u svijetu. Moramo provoditi sve svoje vrijednosti i zakone te boriti se za njih, a to moramo učiniti i izvan Europske unije. Moramo sankcionirati Rusiju te podupirati Ukrajince, ali i sve ostale narode koji se bore za slobodu naroda i ljudska prava”, istaknuo je potpredsjednik Europskog parlamenta.

Navodi da je energija Putinov instrument kojim plaća rat dodajući da je to neprihvatljivo. Kaže kako je Europska unija mnogo toga učinila u posljednih mjeseci.

Naglašava kako su smanjili ovisnost o ruskim energentima s više od 40 posto na 7.5 posto te su napunili svoje spremnike na više od 90 posto.

“Sada brže obavljamo ovu tranziciju s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije te smo smanjili potrošnju, ali to nije dovoljno. Moramo učiniti korak dalje u tom smjeru. Trebamo stvoriti Europsku energetsku uniju. Stoga kao sljedeći korak integracije moramo stvoriti ne samo zajedničku vanjsku obrambenu politku nego i energetsku politiku”, istaknuo je.

Državama zapadnog Balkana poručio je kako imaju mogućnost postati članicama EU-a.

“Naša su vrata otvorena. Trebamo zajednički okvir i plan kako ujediniti Europu, a Europska unija je instrument kojim  se može ujediniti Europa. Imamo zajedničke vrijednosti i pravila i moramo ih ispuniti, to je jedno do tih pravila. Mi smo otvoreni, želimo vam dobrodošlicu u Europu”, rekao je potpredsjednik Europskog parlamenta Othmar Karas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!