Pravobraniteljica poslala važnu poruku uoči početka nove školske godine

Vijesti 08. ruj 202410:05 0 komentara
škola, učionica, nastava, obrazovanje
Pixabay/ilustracija

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pozvala je djecu da u novoj školskoj godini budu otvorena ne samo za nova znanja, vještine i iskustva, već i suradnju i miroljubivo rješavanje problema, a roditelje da ne vrše pritisak na njih zbog ocjena.

„Roditelje, učitelje, nastavnike i sve nas odrasle koji brinemo o djeci pozivam da školu (u)činimo sigurnim i poticajnim okruženjem za svako dijete, a ne mjestom povećanog stresa i opterećenja“, poručila je.

„Omogućimo djeci da se razvijaju ne samo u kognitivnom smislu, već i emocionalnom, socijalnom i psihološkom. Ne vršimo pritisak na njih zbog ocjena, nego im pružimo podršku u oblikovanju njihove kompletne osobnosti, posebice kritičkog promišljanja, samopouzdanja i empatije“, dodala je pravobraniteljica.

Djeci je zaželjela sretan povratak u školske klupe, te ih pozvala da budu hrabri i znatiželjni i da se ne ustručavaju reći svoje mišljenje o temama koje su im bitne.

Roditelje je pozvala da pomognu svojoj djeci da im povratak u školske klupe prođe što bezbolnije i ohrabrujuće, da posvete svoje vrijeme razgovoru s njima. Pokažite zainteresiranost za njihove osjećaje i razmišljanja te ih potaknite na sudjelovanje u donošenju odluka koje se odnose na njihovo obrazovanje, naglasila je.

“Vodstvo, podrška, osjećaj sigurnosti”

Učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima preporučila je da pruže djeci vodstvo i podršku u savladavanju novog gradiva, a posebno osjećaj sigurnosti i prihvaćenosti u školi.

Ravnatelje je pozvala da potiču i podrže djecu u osiguravanju demokracije u školi, „jer će tako postati odrasli koji će znati zagovarati, uvažavati i donositi odluke s poštovanjem prema zajednici u kojoj žive“.

Sve sudionike u prometu pozvala je da obrate pažnju na povećan broj djece u prometu, osobito na najmlađe školarce. Budimo djeci uzor u poštovanju prometnih pravila i osigurajmo im maksimalnu zaštitu na cestama, poručila je Pirnat Dragičević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!