Prosvjedom u Puli upozorili na loše uvjete rada u vrtićima: Fali nas pet tisuća

Vijesti 15. lip 202414:44 0 komentara
Prosvjed odgojitelja u Puli
Sasa Miljevic/Pixsell

Dvjestotinjak odgojiteljica prosvjedovalo je u subotu u Puli, zahtjevajući izjednačavanje plaća u gradskim dječjim vrtićima s plaćama u osnovnim školama, ali i upozorilo na loše uvjete rada i status tog deficitarnog zanimanja koje se "sve više omalovažava".

Predstavnik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača rekao je da je to pravo zaposlenika na koje upućuje Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju te da takav stav ima i ministarstvo.

“Razlika je još uvijek 40 posto, a mi čak nismo tražili niti usklađenje s dodacima, tražili smo samo usklađenje osnovne bruto plaće”, naglasio je Kutlača.

Upozorio je da u državi nedostaje odgojitelja, zvanje odgojitelja je omalovažavano, a zaposlenici odlaze raditi u velike trgovačke lance jer radom u vrtiću ne mogu osigurati normalan život. Upitao je kako će se takvom politikom privući nove radnike.

Predsjednica Sindikata Marina Cvitić istaknula je događanja u posljednjih nekoliko mjeseci nisu hir zaposlenih u predškolskom odgoju već je to borba za dostojanstvo radnika i struke.

“Ovo je borba za poštivanje zakona. Ova je struka zapostavljena, ali to nije samo problem Pule, Istre već gotovo cijele Hrvatske”, upozorila je Cvitić.

Nedostaje oko pet tisuća odgojitelja

Po njezinoj procjeni u Hrvatskoj već sada nedostaje oko pet tisuća odgojitelja zbog čega se stručni radnici zamjenjuju nestručnim, a dječji vrtići umjesto odgojno-obrazovnih institucija postaju čuvališta za djecu.

Upozorila je da radnici u dječjim vrtićima ne mogu više čekati i nemaju što izgubiti.

“Duboko smo razočarane da se ovo zvanje i zanimanje omalovažava. Tražimo samo ono što nam pripada, i danas našu borbu ne završavamo , tek započinjemo”, poručile su pulske odgojiteljice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!